Започна 27-ият „Златен ритон“

от Нощни птици

27-ото издание на фестивала за българско документално и анимационно кино „Златен ритон“ стартира в Пловдив.

В първия ден бяха показани филмите „Васил Арнаудов – диригент на света“, „Ваймар експрес“ и „Моралът е доброто“, съобщават от НФЦ.

Днес е началото на анимационната програма с две награждавани на международни фестивали заглавия – „Следа“ на Аспарух Петров и „Флорентинска нощ“ на Сотир и Пенко Гелеви. Следват документалните „Пътуване към прошката“ на Ясен Григоров, „Оловният войник“ на Костадин Бонев, „Съпричастност“ на Михаил Венков и дебютът на София Стойчева „Неравноделната душа“.

„Неравноделната душа“ е филм, който си задава въпроса какво привлича хората от най-богатите държави в света към една малка и бедна източноевропейска страна, какво успяват да открият тук, когато в същото време много от българите емигрират в чужбина.

В програмата „Открити хоризонти“ е филмът на Бистра Окереке – In Between. Окереке е поетеса и актриса от нигерийски и български произход. В своите стихотворения изследва универсални и специфични преживявания на човек от смесен произход. In Between засяга темата за самоличността. „Пъпна връв“ на Борис Попхристов показва мъдростта на живота в симбиоза с природата през призмата на природното земеделие.

В това издание ще се отбележи 100-годишният юбилей от рождението на Бинка Желязкова. Ще бъде почетена паметта на Малина Петрова. Тазгодишното жури е с председател Теодора Димова, писател и драматург.

Останалите членове са Свилен Димитров, лауреат на „Златен ритон“ 2022 за анимационен филм, проф. Галина Лардева, д-р Геновева Димитрова и Петя Накова, носител на Специалната награда на журито на миналогодишното издание на фестивала.

Тазгодишното издание на фестивала ще покаже над 90 филма, които ще се прожектират в кино Lucky от 14 до 21 декември.

60 от тях влизат в състезателната програма, сред които има 21 анимационни и 39 документални продукции.

Паралелната програма „Открити хоризонти“ включва 25 филма, невлезли в конкурса, но показващи любопитна тема или подход.

Може да харесате още