Церемонията по номинациите „Еми“ се отлага за януари 2024 г.

"Крайната цел е нещата да се проточат, докато членовете на профсъюза не започнат да губят апартаментите си и къщите си."

от Нощни птици

Наградите „Еми“ за 2023 г. се отлагат с четири месеца за 15 януари 2024 г. Причината са продължаващите стачки на сценаристите и актьорите в Холивуд, съобщиха в съвместно съобщение в четвъртък Телевизионната академия и телевизионният оператор Fox.

Новата дата съвпада с времето на холивудските отличия, предава AP. Церемонията ще се излъчи малко преди наградата на Гилдията на актьорите, като през януари по план се раздават и наградите „Златен глобус“. В същия месец се провежда и „Изборът на критиците“. Също така става ясно, че не е обявено име, което да води церемонията на наградите „Еми“.

Това е първият път, в който отличията, които показват най-високите постижения в телевизията, се отлагат от 2001 г. насам. Тогава причина бяха терористичните атаки от 11 септември, заради които церемонията се премести. Тя обикновено се провежда през септември, а тогава остана за ноември, предава The Guardian.

Номинациите за „Еми“ за 2023 г. бяха обявени миналия месец, като водещи сред номинираните са „Наследници“, „Последният от нас“, „Белият Лотос“ и „Тед Ласо„. Обявяването се случи 48 часа преди холивудските актьори да започнат стачка. Те се присъединиха към филмовите и телевизионните сценаристи, които са в стачка от май насам, след като преговорите с големите студия се провалиха.

Наградите „Еми“ за творчески изкуства, които се присъждат за художествени и технически постижения в телевизията, също бяха преместени и сега ще се проведат на 6 и 7 януари.

Четиримесечното забавяне отразява настроенията в Холивуд, че евентуална сделка между Гилдията на американските сценаристи (WGA) и актьорската гилдия Sag-Aftra с Алианса на филмовите и телевизионните продуценти (AMPTP) изглежда не се случва.

Актьорите и сценаристите са категорични, че искат остатъчните плащания да станат зависими от гледаемостта, за да се обърне внимание на нищожното заплащане, което някои от тях са получили от стрийминг услуги за огромни хитове. Те искат също така да се повиши минималното ниво на персонала в предаванията и студията да вземат решения, свързани с опасенията относно изкуствения интелект.

В същото време AMPTP продължава да не желае да обсъжда преразглеждане на остатъчните възнаграждения, поддържайки оптимистичната позиция, че сценаристите и актьорите ще свършат парите преди това. Миналия месец Deadline цитира неназован ръководител на студио, който казва: „Крайната цел е нещата да се проточат, докато членовете на профсъюза не започнат да губят апартаментите си и къщите си.“

Бившият шеф на Fox и Paramount Бари Дилър предложи шефовете на студията и звездите да се съгласят да намалят заплатите си с 25 %, за да се справи с неравенството – ход, посрещнат с мълчание от тези, които ще поемат удара.

Главният изпълнителен директор на „Дисни“ Боб Игър, който получава повече от 70 000 долара на ден, е критикуван, че е определил стачките като „много тревожни“, а профсъюзите на актьорите и сценаристите – като такива, които имат „ниво на очаквания, което просто не е реалистично“.

По-рано вестник „Лос Анджелис Таймс“ съобщи, че всяка нова дата за провеждане на наградите „Еми“ ще зависи от разрешаването на споровете между студиата и гилдиите преди това.

Повече от дузина филмови звезди, сред които Дуейн „Скалата“ Джонсън, Мерил Стрийп, Леонардо ди Каприо и Никол Кидман, дариха общо 15 млн. щатски долара за фонда за спешни случаи на SAG-AFTRA в подкрепа на актьори, които са в затруднено положение и нямат работа.

Президентът на фондация „Foundation“ Кортни Ванс, заяви, че се занимават с „повече от 30 пъти повече от обичайния брой молби за спешна помощ“.

Може да харесате още