Леонардо ди Каприо, Джордж Клуни, Мерил Стрийп и др. дариха по 1 млн. долара в подкрепа на стачкуващата актьорска гилдия

от Нощни птици

Продължава историческата стачка на актьори и сценаристи в Холивуд, която промени вече плановете за много кино продукции, както и отложи церемонията по връчването на наградите „Еми“.

Звезди от „А“ класа, сред които Джордж Клуни, Леонардо ди Каприо, Мерил Стрийп и Дженифър Лопес дариха по 1 млн. долара на актьорския профсъюз SAG-AFTRA, за да помогнат на актьорите, които продължават да стачкуват, предава Hollywood Reporter.

През последните три седмици са събрани повече от 15 млн. долара за Програмата за спешна финансова помощ на фондация SAG-AFTRA. Актьори, които подпомагат колегите си са още Бен Афлек, Мат Деймън, Райън Рейнолдс и Блейк Лайвли, Хю Джакман, Дуейн „Скалата“ Джонсън, Никол Кидман, Джулия Робъртс, Арнолд Шварценегер и Опра Уинфри.

„Развлекателната индустрия е в криза и в момента фондация SAG-AFTRA обработва над 30 пъти повече от обичайния брой заявления за спешна помощ“, се казва в изявление на президента на фондация SAG-AFTRA Кортни Ванс, съпруг на Анджела Басет.

Той добави, че само през последната седмица фондацията е получила 400 заявления, но програмата за спешна помощ е гарант, че изпълнителите ще посрещнат финансовите си задължения и няма да загубят домовете си, да хранят семействата си, да покриват медицински сметки и др.

Съюзът на актьорите се присъедини към профсъюза на сценаристите – Гилдията на американските писатели (WGA) – и стачкува миналия месец, след като преговорите със студията за справедливо заплащане и използване на изкуствен интелект се провалиха. Профсъюзът на сценаристите стачкува от май като притесненията им са сходни.

„Вече повече от 38 години Фондацията е спасителна мрежа за нашата общност в най-трудните ѝ времена и подобно на COVID пандемията, това спиране на работа увеличава несигурните условия на живот и финансовите затруднения на много актьори, които живеят от заплата до заплата“, каза още Ванс.

Мерил Стрийп също коментира ситуацията, като си припомни времето, когато е работила на минимална заплата.

„Спомням си дните, когато работех като сервитьорка, чистачка, машинописка и дори като безработна“, каза в изявление актрисата от „Изборът на Софи“. „В тази стачна акция съм щастлива, че мога да подкрепя тези, които ще се борят в дългата акция за борба срещу Голиат. Ние ще се изправим заедно срещу тези мощни корпорации, които са се заканили да отнемат човешкото достойнство, дори изобщо човешкото от нашата професия. Най-много се гордея с моите колеги актьори, които веднага предложиха да финансират Програмата за спешна финансова помощ.“

Клуни добави, че са готови да продължат преговорите за „справедлива сделка“ с Алианса на филмовите и телевизионните продуценти – търговската асоциация, която преговаря от името на студиата и продуцентските компании.

„Дотогава се гордея, че мога да подкрепя фондацията SAG-AFTRA и моите колеги актьори, които се борят в този исторически момент“, заяви звездата от „Бандата на Оушън“.

Може да харесате още