Уди Алън представи 50-ия си филм във Венеция

от Нощни птици


Американският режисьор Уди Алън представи 50-ия си филм на филмовия фестивал във Венеция, като заяви пред репортери, че е имал „много, много късметлийски живот“, без да споменава скандалите, които съпътстват последните му години.

„Имал съм само късмет и се надявам той да се запази, въпреки че очевидно вече съм в ранния следобед“, каза той пред репортери преди премиерата на първия си френскоезичен филм „Късмет“ („Coup de Chance“).

„Имах двама любящи родители, имам добри приятели, прекрасна съпруга и брак, две деца. След няколко месеца ще навърша 88 години. Никога не съм бил в болница. Никога не ми се е случвало нещо ужасно“, каза той.

Режисьорът на „Ани Хол“, „Мач Пойнт“ и „Манхатън“ сподели, че при създаването на последната си творба се е усещал като „истински европейски режисьор“ и е следвал стъпките на своите вдъхнотели – Трюфо, Годар и Фелини.

Четирикратният носител на „Оскар“ за филма „Ани Хол“ и други комедии има бурен личен живот, заради който все по-често е отбягван от много знаменитости и продуценти в Холивуд, припомня Reuters.

Той попадна в заглавията на вестниците през 90-те години на миналия век след аферата и брака си със Сун-И Превин, осиновената дъщеря на бившата му любовница Миа Фароу, както и след обвиненията в сексуално насилие от страна на осиновената им дъщеря Дилън Фароу. Той винаги е отричал обвиненията и никога не е бил обвиняван, но това не попречи на Холивуд да му обърне гръб.

Така в последните години режисьорът работи в Европа, като във Франция той снима и „Полунощ в Париж“. Появата му на фестивала във Венеция бе посрещнат спорно, подобно на участието на филма на Роман Полански и този на Люк Бесон.

Филмовият фестивал във Венеция беше осъден от мнозина за това, че е предоставил на Алън престижно място за новия му филм, а малка група протестиращи демонстрира шумно при пристигането му на червения килим преди премиерата на филма, като скандираше „насилници“ и се замеряше с полицията.

Алън и Сун-И, които имат 35 години разлика във възрастта, все още са женени и имат две осиновени дъщери.

В отделно интервю за Variety в рамките на филмовия фестивал Алън заяви, че подкрепя движението #MeToo, което насочи вниманието към сексуалните посегателства в развлекателната индустрия. Но добави, че то може да се превърне и в „глупаво … Когато е твърде крайно“.

Подобно на много от филмите на Алън, „Coup de Chance“ черпи вдъхновение от темите за любовта, изневярата и смъртта. Въпреки това режисьорът заяви, че не си струва да се спираме прекалено дълго на смъртта.

„Нищо не можете да направите по въпроса. Това е лошо споразумение и вие сте принудени да го спазвате“, каза той.

По-рано Алън даде заявка, че „Coup de Chance“ може да е последният му филм. В понеделник обаче той заяви, че има добра идея за история, базирана в родния му Ню Йорк, и ще я реализира, ако намери спонсор, готов да приеме условията му – без да чете сценария или да знае кого е избрал да играе в него.

„Ако някой глупав човек се съгласи на това, тогава ще направя филма в Ню Йорк“, каза той.

В същото време режисьорът е на световно ниво с джазовата си група, известно е, че Уди е отличен кларинетист. Той рекламира концертите си във Facebook и Instagram.

Може да харесате още