„Уроците на Блага“ не се класира за краткия списък на „Оскар“-ите

от Нощни птици

Академията за кинематографично изкуство и наука обяви кратките списъци в 10 категории за предстоящата 96-а церемония по връчване на наградите „Оскар“. Българският „Уроците на Блага“ не попадна в тях.

От 88-те държави, които са подали свои предложения в тази категория, влизат 15 продукции от Украйна, Великобритания, Финландия, Мексико, Мароко, Исландия, Армения и други страни. Германия например влиза в надпреварата с „Учителската стая“ (Das Lehrerzimmer) на режисьора Илкер Катак, а германският режисьор Вим Вендерс също е в класацията с „Идеални дни“ (Perfect Days), но представлява Япония, тъй като филмът е заснет в Токио.

В списъка попадат още „Падащи листа“ (Falling Leaves) от Финландия на Аки Каурисмаки, „Страсти в кухнята“ (The Taste of Things) от Франция на Тран Ан Хунг, „Аз, капитанът“ (Io Capitano) от Италия на Матео Гароне, британският „Зона на интерес“ на Джоната Глейзър, испанският „Общество на снега“ (Society of the Snow) на Хуан Антонио Байона, украинският „20 дни в Мариупол“ на Мстислав Чернов.

От 15-те класирали се на 23 януари ще отпаднат още 10, за да останат 5, от които победителят ще бъде обявен на 10 март по време на церемонията на „Оскар“-ите в Лос Анджелис.

С най-много номинации – 5, остана „Барби“ на Грета Геруиг. Продукцията влезе с номинация включително за звук, оригинална песен за трите си предложения от Били Айлиш (What I Was Made For?), Дуа Липа (Dance the Night) и Марк Ронсън и Андрю Уайът (I’m Just Ken). Големият пропуск за „Барби“ беше в категорията за грим и прически, която поднесе най-много изненади.

Освен този филм, „Пурпурен цвят“ и „Пазители на галактиката Vol. 3“ не успяха да влязат в краткия списък в тази категория. Вместо това браншът избра ексцентричния сюрреалистичен Beau Is Afraid („Бо се страхува“) на Ари Астер с Хоакин Финикс на A24.

След изненадващата новина отпреди няколко дни, че „Опенхаймер“ на Кристофър Нолан е пропуснат в категорията за най-добри специални ефекти (филмът се прочу с това, че не разчита на компютърно генерирани изображения, а на практически ефекти), той ще се състезава в три от 10-те категории – музика (Лудвиг Горансон), грим и звук. „Убийците на цветната луна“ на Мартин Скорсезе присъства в 4, включително за песен.

В категориите за музика са включени композиции на Даниел Пембъртън за „Спайдърмен“, Лудвиг Гьорансон за „Опенхаймер“ и покойният Роби Робъртсън за „Убийците на цветната луна“. В списъка е и ветеранът Джон Уилямс за „Индиана Джоунс и дирите на съдбата“. Сред композиторите попада изненадващо и Марк Ортън за филма The Holdovers, като се има предвид, че мнозина смятаха, че той не отговаря на условията за представяне, предава Variety.

20-те финалисти за визуални ефекти, които бяха разкрити на финалистите по-рано този месец, където вече знаехме, че „Опенхаймер“ на Кристофър Нолан няма да продължи напред в състезанието.

Сред другите филми със силни представяния са „Убийци на цветна луна“ на Мартин Скорсезе с общо четири номинации, включително за оригинална песен, и „Обществото на снега“ на Хуан Антонио Байона.

Документалните филми, които спечелиха място в краткия списък, са Still: A Michael J. Fox Movie на Apple Original Films, American Symphony на Netflix и The Eternal Memory на MTV Documentary Films.

Периодът на номинациите за „Оскар“ ще продължи от 11 до 16 януари, а официалните номинации ще бъдат обявени на 23 януари.

Може да харесате още