Франк Синатра отново в Топ 20 на Billboard Hot 100

от Нощни птици

Франк Синатра постигна още един важен музикален успех – 25 години след смъртта си. Музикантът отново влиза в Billboard Hot 100 за първи път от 56 години насам с изпълнението си на Jingle Bell. Покойният певец е в класацията със своя 75-годишен запис на коледната песен.

13-кратният носител на „Грами“, който почина през май 1998 г. на 82-годишна възраст, влезе в Топ 20 на тазгодишния Billboard Hot 100 със своя запис на Jingle Bells от 1948 г.

Записът се изкачи от 28-о на 20-о място в класацията Hot 100 от 23 декември, съобщава Billboard. Коледната мелодия на Синатра стана четвъртият му хит в Топ 20 на Hot 100 и първата му песен, която достига Топ 20 от 1967 г. насам.

От 8 до 14 декември стриймовете на песните на покойния музикант са се увеличили с 19%, достигайки общо 16,9 милиона стрийма в САЩ, показват данните на Billboard.

Автор на песента е Джеймс Лорд Пиърпонт и е публикувана през 1857 г., като легендата гласи, че я е написал в бар. Композицията има сложна съдба. Първо името ѝ е One Horse Open Sleigh, но не е приета добре и е преиздадена през 1859 г. с новото име, познато и до днес – Jingle Bells. Въпреки промяната успехът все още изглежда далечен. Придобива известност в кръчмите, където именно я е написал Пиърпонт, като клиентите са потропвали с чашите си, за да заприлича звукът на камбанен звън, уточнява My Journal Courier.

Години по-късно остава хит и влиза в Залата на славата на авторите на песни в САЩ.

Освен Jingle Bells другите три песни на Синатра, които попадат в класациите, са Strangers in the Night, която оглавява класацията през 1966 г.; That’s Life, която достига своя връх под № 4 през декември 1966 г.; и Somethin’ Stupid с дъщеря му Нанси, която остава на първо място в продължение на четири седмици през 1967 г.

За пръв път името на Синатра се появява в Hot 100 през октомври 1958 г. През 1940 г. обаче той е в първата класация на Billboard за продажби на песни, след като изпълнява вокалите на I’ll Never Smile Again на Томи Дорси. През същата година песента достига до първото място.

Синатра е американски актьор и певец с италиански произход. Освен в музикално отношение той има успехи и в актьорската си кариера, като печели „Оскар“ на 26-ото издание на раздаването на престижните отличия за най-добра мъжка поддържаща роля за участието му в „От тук до вечността“ на режисьора Фред Зинеман. Получава и „Златен глобус“.

Може да харесате още