„Уроците на Блага“ с премиера на Карлови Вари

от Нощни птици

Новият филм на Стефан Командарев влиза в надпреварата за голямата награда на Международния филмов фестивал в Карлови Вари – „Кристален Глобус“.

„Уроците на Блага“ ще участва в основната конкурсна програма, стана ясно на проведената пресконференция на фестивала, на която бяха представени официално филмите за тазгодишното издание.

Сюжетът разказва за пенсионираната учителка Блага, която се превръща в жертва на телефонна измама и губи всичките си спестявания. Когато осъзнава, че няма шанс да си върне парите, тя получава примамливо, но подозрително предложение за работа. Някога стриктната и честна жена, героинята бавно започва да погазва всичките си принципи.

„Уроците на Блага“ е единственото родно заглавие в тазгодишното издание на фестивала, като е в конкуренция с други 10 филма. Има заглавия от Канада, САЩ, Швеция, Италия, Германия, Грузия, Ливан и др. Фестивалът в чешкия град ще се проведе от 30 юни до 8 юли, съобщават от екипа.

С тази продукция Командарев връща на екран голямата българска актриса Ели Скорчева, като ѝ дава главната роля. Това е първото ѝ филмово участие от 30 години. Освен нея, в проекта ще видим още актьорите Стефан Денолюбов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Ирини Жамбонас, Розалия Абгарян, Ивайло Христов, Герасим Георгиев – Геро.

„Щастливи сме, че и новият ни филм ще има световна премиера в основния конкурс на един от най-престижните А категория фестивали – Карлови Вари! Благодаря на целия страхотен екип и прекрасните актьори! Самата селекция вече е сериозно признание за работата ни. Имаме договор със много значим световен дистрибутор и селекцията в Карлови Вари ще помогне на разпространението на филма по света. Планираме „Уроците на Блага“ да се срещне с българската публика през есента, когато ще тръгне по кината в цялата страна“, споделя Стефан Командарев.

Той е режисьор на игралните „Пансион за кучета“, „Светът е голям и спасение дебне отсякъде“, „Съдилището“, „Посоки“, „В кръг“, както и на документалните „Пътят на хармонията“, „Азбука на надеждата“, „Градът на жените баданте“ и други.

Може да харесате още