„Уроците на Блага“ триумфира на фестивала в Карлови Вари

от Нощни птици

Последният игрален филм на Стефан Командарев „Уроците на Блага“ получи „Кристален глобус“ на Международния кинофестивал в Карлови Вари, както и отличието на екуменическото жури. Голямата награда връчи американската актриса Робин Райт.

По време на приемането на приза Командарев сподели, че филмът е посветен на поколението на родителите му, станали жертва на тежкия преход. Историята разказва за пенсионираната учителка Блага, която става жертва на телефонна измама и губи всичките си спестявания. Когато осъзнава, че няма шанс да си върне парите, тя получава примамливо, но подозрително предложение за работа. Някога стриктната и честна жена, бавно започва да погазва всичките си принципи.

В ролята на Блага влиза актрисата Ели Скорчева („Адаптация“, „Ева на третия етаж“). За участието си тя беше отличена за най-добра женска роля и това е триумфалното ѝ завръщане в киното след 30-годишна пауза. Героинята на Скорчева е учителка – жена със силни морални принципи, която наскоро е овдовяла. Журито на фестивала споделя, че изборът за победител е било едно от най-бързите им решения и съжаляват, че по регламент могат да дадат само две награди на българския филм.

Ели Скорчева с награда за ролята си в „Уроците на Блага“. „Уроците на Блага“ с Кристален Глобус, Снимка: Светослав Стоянов и екип

В доводите за отличието пише: „В една внушителна драма с блестящо актьорско изпълнение на Ели Скорчева в ролята на Блага режисьорът се фокусира върху поколението на възрастните хора. Една уязвима група, на която политиците толкова често обещават в речите си правото на достойни старини, но реалността не би могла да бъде по-далеч от обещанията“.

Стефан Командарев по време на снимките в „Уроците на Блага“. „Уроците на Блага“ с Кристален Глобус, Снимка: Светослав Стоянов и екип

Специалната награда на журито получи „Празни гнезда“ германско-иранска копродукция с режисьор Бехруз Карамизаде. Бабак Джалали взе приза за най-добър режисьор за „Фремонт“. Херберт Нордрум беше отличен за най-добър актьор за ролята си в „Хипнозата“ на Ернст де Геер.

„Уроците на Блага“ ще бъде прожектиран по време на фестивала „Златна Роза“ през септември, както и ще открие тазгодишната Киномания на 16 ноември, след което тръгва по кината в цялата страна.

Сред останалите актьори в продукцията са Стефан Денолюбов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Ирини Жамбонас, Розалия Абгарян, Ивайло Христов и Герасим Георгиев-Геро.

За филма Стефан Командарев казва, че най-точното определение, което е чувал за филма е „социален трилър“ и допълва, че е започнал работата по следващия си проект “Made in EU“.

Искате да знаете повече?

Международният филмов фестивал в Карлови Вари е основан през 1946 г. и е вторият най-стар форум след този в Кан. През 1948 г. се присъжда и за първи път приза „Кристален глобус“.

Много родни продукции са участвали в събитието през годините. „Вилна зона“ на Едуард Захариев получава специалната награда на журито през 1976. Година по-късно и „Закъсняло пълнолуние“ е номиниран за „Кристален глобус“.

През 1979 г. „Български майстори“ на режисьора Александър Обрешков печели втора награда на фестивала за документален филм.

На 35-ия Международен филмов фестивал в Карлови Вари през 2000 г. „Присъдата. Обвинението.“ на режисьорката Анна Петкова си поделя специалната награда за документален филм заедно с филма „Бойците“ на Амир Бар-Лев, копродукция на САЩ и Чехия.

В категорията за студентски филми участие взема „Помен“ на Валентин Гошев. На фестивала са се прожектирали още „Откраднати очи“ на Радослав Спасов, „Георги и пеперудите“ на Андрей Паунов и международният проект „Поколение: изгубени и намерени“ с българската част „Ритуалът“ на Надежда Косева.

През 2006 г. филмът „Обърната елха“ на Иван Черкелов и Васил Живков получава специалната награда на журито в официалната конкурсна програма. „Маймуни през зимата“ на Милена Андонова е отличен в конкурса „На изток от запад“. Специална награда има и „Шивачки“ на Людмил Тодоров. В тази секция е представен и филмът на кинорежисьора Рангел Вълчанов „А сега накъде“.

През 2007 г. документалният филм „Проблемът с комарите и други истории“ на режисьора Андрей Паунов и продуцентката Мартичка Божилова е удостоен с почетен диплом.

„Последната линейка на София“ на режисьора Илиян Матев взима приз за най-добър документален филм в категорията „Над 30 минути“. Друг негов филм: „Една провинциална болница“, взима през 2022 г. наградата на екуменическото жури.

Голямата награда „Кристален глобус“ е присъдена още на филма „Бащата“ на режисьорския тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов.

Може да харесате още