Във Виетнам забраниха новия филм за Барби

от Нощни птици

Виетнам забрани разпространението в страната на дългоочаквания филм „Барби“ на Warner Bros. Причината е сцена с карта, която показва едностранно претендираната от Китай територия в Южнокитайско море, съобщиха държавните медии в понеделник, цитирани от Reuters.

Въпроснният терен се използва от китайските карти, за да илюстрира претенциите на страната върху големи територии в Южнокитайско море, включително и върху зона, която Виетнам смята за своя част от континенталния си шелф и където е предоставил концесии за добив на нефт.

„Не даваме лиценз за пускане на американския филм „Барби“ във Виетнам, тъй като той съдържа обидно изображение“, съобщава вестникът, като цитира Ви Киен Тхан, ръководител на Департамента по кино, правителствен орган, който отговаря за лицензирането и цензурирането на чуждестранни филми.

„Барби“ е последният филм, който е забранен във Виетнам заради изобразяването на спорната китайска линия, която беше отхвърлена с решение на международен арбитраж от съда в Хага през 2016 г. Китай отказва да признае решението.

През 2019 г. виетнамското правителство изтегли анимационния филм на DreamWorks „Загубеният Йети“, а миналата година забрани екшъна на Sony „Unchartered: Извън играта“ по същата причина. През 2021 г. Netflix също премахна австралийската шпионска драма „Pine Gap“.

„Барби“, в който участват Марго Роби и Райън Гослинг, първоначално трябваше да има премирера във Виетнам на 21 юли, на същата дата като в САЩ, според държавния вестник Tuoi Tre.

Виетнам и Китай отдавна имат припокриващи се териториални претенции към потенциално богата на енергийни ресурси част от Южнокитайско море. Страната от Югоизточна Азия многократно е обвинявала китайски кораби, че нарушават суверенитета ѝ.

Може да харесате още