Юлиан Вергов: „Уроци по немски“ има нещо общо с мен

от Нощни птици

След години работа „Уроци по немски“ на Павел Веснаков излиза по екраните у нас. Неговият пълнометражен дебют имаше сложна съдба още като проект, който не бе допуснат да стане част от категорията за дебют, тъй като Веснаков е имал късометражни филми.

Все пак филмът вече е готов и може да се види от 23 февруари у нас.

Дилемата да останем в страната или да заминем в чужбина в името да намерим начин да живеем по-добре, е в основата на сюжета, като главната роля е поверена на Юлиан Вергов.

„Уроци по немски“ има нещо общо с моя живот, каза актьорът Вергов при представяне на филма. Разказа, че година и половина е работил като общ работник в строителна фирма, както и като сценичен работник. „Така че съм се срещал с много такива хора – като моя герой Никола. И имам такива приятели, които все още са живи и здрави, слава Богу. Имам и приятели, които заминаха за чужбина. Някои се върнаха, други останаха там“, каза Вергов.

„Това е една емоционална история, която отразява един дълъг път, започнал през 2010 година. Историята е вдъхновена от моето семейство, от моите приятели и средата, в която съм израснал“, каза режисьорът Павел Г. Веснаков. За него това е дебют в пълнометражното кино, припомня БТА.

По думите му филмът е сниман в места и квартали на София, които обича, и в които се е изградил като човек – „Левски Г“, „Люлин“, „Младост“, „Обеля“ и „Западен парк“, затова го чувства близък до себе си като сюжет и като тематика.

Операторът Орлин Руевски обясни, че местата на снимките са избрани според сценария и са представени такива, каквито са в реалността.

„Имахме необичайно и ненужно дълъг път на реализация, което имаше своите трудни моменти. Същественото нещо за реализацията е моята среща с Юлиан Вергов. Той много повлия – не директно, не е писал сценария, не сме обсъждали филма. Но няма как да изглежда по този начин без присъствието на Вергов, както и на всички останали актьори, но особено на Юли – защото цялата история минава през неговия герой“, обясни режисьорът.

„Сцената, в която нося на гръб Васил Банов, не е най-тежката в целия филм. Макар че снимките продължиха половин ден и имаше четири или пет дубъла“, разказа Юлиан Вергов. След като снимат една от сцените в спалнята, където си говорят баща и син, Вергов признава, че е имало вероятност да не дойде на работа на следващия ден: „Все едно ме бяха били с тояги. Беше смазващо. Така че за актьора това е една от причините да изкукуригва на по-ранна възраст“.

„Друг от младите актьори не може да направи този образ“, смята Васил Банов, който играе бащата на Никола (Вергов).

„Всичките ми контакти с Юли Вергов в този филм, а и извън него, са знакови за мен – не са прости, не са такива, които идват и си заминават“, каза още Васил Банов. „Диалогът между нас е специален – и преди, и по време на снимките. Специално е да се приказва, да се общува. Специално е да се прегърнеш с мъж и да се разридаеш. Това са все специални работи – не са много съвременни, не са модерни. Но са толкова човешки, че по време на снимките, а и когато гледаш, въздействието е страхотно. Всичко е много човешко, няма нищо специално“, добави той.

„Най-обикновените неща – като прегръдка и това да кажеш на някого, че го обичаш, са най-трудни за снимане. Затова се получават най-фалшиво“, обясни Павел Г. Веснаков.

Васил Банов сподели, че образът, в който се превъплъщава, също му е близък, защото е работил като стругар. „А иначе отношенията с моите три деца и внуците ми са горе-долу такива като във филма на Павел Веснаков – нито много се прегръщаме, нито много се целуваме, нито много си казваме, че се обичаме. А си се обичаме, държим на себе си“, каза актьорът.

Съпродуцентът Моника Балчева каза, че „Уроци по немски“ е бил житейски урок за тези, които са го правили. „Финалът е отворен, за да може всеки зрител сам да го интерпретира за себе си. Целта е да покаже нещата такива, каквито са. Ние не правим телевизионно шоу, няма напудрени красоти. Подходът е по-скоро документален“, обясни тя.

„Искаме да покажем една част от обществото, която съществува и тя не е миноритарна. Защо трябва да си затваряме очите? И тази история точно това ни кара – да си отворим очите“, добави тя.

„В никакъв случай не съм искал филмът да бъде критичен и да показва колко гадно място за живеене е България. Сега, когато гледам, аз лично намирам за себе си повече причини да остана тук, а не да си тръгна“, каза Павел Г. Веснаков.

Във филма участват още Герасим Георгиев – Геро, Дария Митушева, Елена Телбис, Ема Духовникова, Иван Налбантов, Йосиф Шамли, Лора Декова, Мак Маринов, Меглена Караламбова, Огнян Павлов – Fyre, Станка Калчева, Стефка Янорова.

Може да харесате още