Захари Карабашлиев и неговата „Рана“ пред публика на 2 ноември

от Нощни птици

Захари Карабашлиев ще представи новия си роман „Рана“ на 2 ноември в Младежки театър „Николай Бинев“, съобщават издателите от „Сиела“.

В премиерата участват актрисата Теодора Духовникова, музикантите Мила Първанова (контрабас) и Калоян Георгиев (арфа). Авторът Захари Карабашлиев и проф. Пламен Дойнов ще говорят за книгата, а модератор на разговора ще е журналистът Бойко Василев.

Историята в „Рана“ проследява Сава, бежанец от Одринска Тракия след Балканските войни, който е студент по право в София, и Елиза, генералска дъщеря, талантлива пианистка, ученичка в последен клас на Музикалното училище. Любовта им е невинна и кратка – новата, голяма световна война ще прати младия идеалист в школа за запасни офицери, а през септември 1916-а ще го отведе на Добруджанския фронт, където съдбата го среща с мобилизиран румънски писател и четиригодишно сираче.

По думите на издателство „Сиела“, чийто директор е авторът, романът е отзвук от болките на „една окрилена от идеализъм, но разкъсвана от безпощадни конфликти България, в която лични и национални рани са все още незараснали“.

Може да харесате още