Салман Рушди взе наградата за мир във Франкфурт

от Нощни птици

Британският писател от индийски произход Салман Рушди получи наградата за мир на Международния панаир на книгата във Франкфурт. Призът бе връчен в историческата църква „Свети Павел“ в града.

Възхвалявайки Рушди в речта си, неговият приятел и колега писател Даниел Келман описва автора като „може би най-важния защитник на свободата на изкуството и словото на нашето време“.

Рушди, който оцеля след нападение с нож миналата година, също обеща да продължи да защитава свободата на словото.

„Живеем във време, на каквото не съм мислил, че ще стана свидетел през живота си“, заяви писателят по време на церемонията. „Време, в което свободата – и специално свободата на словото, без която светът на книгите не би съществувал, – е атакувана от реакционни, авторитарни, популистки, демагогски, полуобразовани, нарцистични, безгрижни гласове“, заяви той.

Журито отбеляза, че прочутият творец заслужава наградата заради „неукротимия си дух, за утвърждаването на живота и за обогатяването на нашия свят с любовта си към разказването на истории“.

„В своите романи и нехудожествена литература той слива разказваческата прозорливост с неизменно литературно новаторство, хумор и мъдрост“, заяви още журито в публикация на уебсайта на наградата.

Рушди беше обявен за носител на наградата през юни, но церемонията по награждаването се състоя при закриването на Франкфуртския панаир на книгата в неделя, предава „Дойче Веле“.

През 1989 г. обаче заради романа му „Сатанински стихове“ иранският лидер Аятолах Хомейни поиска Рушди да бъде убит за богохулство. Оттогава авторът редовно е заплашван със смърт. През 2022 г. той е намушкан многократно с нож по време на публично четене в САЩ, като тогава губи едното си око.

Рушди е написал повече от 14 романа, а последният му роман „Град на победата“, който беше публикуван тази година, е посветен на нападението с нож.

Романът се занимава с политически интриги и религиозен фанатизъм чрез разказа за възхода и падението на една феминистка утопия и завършва с изречението: „Думите са победител.“

Снимка: Facebook

Германската награда за мир е свързана с изплащането на 25 000 евро и е една от най-престижните награди в страната. За първи път тя е връчена през 1950 г.

Със спечелването на наградата Салман Рушди се присъединява към списъка с носители на този приз, като Маргарет Атууд, Орхан Памук, Сюзън Зонтаг, Амос Оз, Вацлав Хавел и др.

Салман Рушди става известен с шедьовъра си „Среднощни деца“ от 1981 г., за който получава и наградата „Букър“.

Може да харесате още