Заслужена почивка: Майкъл Кейн се оттегля от киното

от Нощни птици

Има шеметна кариера. Носител е на множество престижни отличия, сред които два „Оскар“-а и „Бафта“, три „Златен глобус“, наградата „Сателит“, командор на Британската империя, рицар-бакалавър за приноса му към драматургията, сър Майкъл Кейн заслужено си взе почивка от киното и официално съобщи, че се е пенсионирал.

След като миналия месец той заяви, че е „нещо като пенсионер“, 90-годишният актьор този път направи официално изявление в предаването Today на BBC: „Непрекъснато казвам, че ще се пенсионирам. Сега вече се пенсионирам“.

Той добави, че вече се е снимал в главна роля във филм (The Great Escaper), получил е изключителни отзиви. „Какво друго бих могъл да направя, което да е повече от това?“, възкликна звездата.

Кейн заяви, че иска да приключи филмовата си кариера, продължила седем десетилетия, с висока оценка: „Единствените роли, които мога да получа сега, са на 90-годишни мъже. Или може би 85. Те няма да бъдат главни роли“.

Актьорът добави, че на 90 години едва ли ще му поверят да изпълни водещ образ в киното, тъй като това се дава по-скоро на млади красиви момчета и момичета. Затова и е решил да си тръгне.

Всъщност това не е първият филм на Кейн, който е обявен за последна негова изява. Това се случва още през 2009 г. с „Хари Браун“. Също така това неговото изявление идва, след като той заяви пред Guardian, че ще играе Чарлз Дарвин във филм, който трябва да бъде заснет следващата година.

Майкъл Кейн

печели „Оскар“ за поддържаща мъжка роля за изпълненията си в „Хана и нейните сестри“ на Уди Алън и „Правилата на дома“ на Ласе Халстрьом. Сътрудничи си с режисьора Кристофър Нолан в „Генезис“, „Черният рицар: Възраждане“ и „Интерстелар“.

Трите отличия „Златен глобус“ са за ролите му в „Да образоваш Рита“, „Джак Изкормвача“ и „Звезден глас“.

Роден в Източен Лондон в семейство на портиер и готвач, Майкъл участва в армията, след което работи и като театрален мениджър. Дебют в киното прави през 1964 г. в „Зулу“ на Сай Енфийлд. Други филми с негово участие са „Зрителна измама“ и „Младост“ на Паоло Сорентино.

Той участва в повече от 130 филма и става една от най-известните и обичани британски филмови звезди през последните 60 години.

Може да харесате още