Васил Спасов трио с концерт

от Искра Ангелова

На 8 ноември Васил Спасов ще направи концерт в София Лайв Клуб с неговото трио, което представи с голям успех авторската си програма в Берлин, Париж, фестивалите Варненско лято и Аполония пред аудитории, изпълнени до краен предел.

Кой е Васил Спасов?

Роден е на 17 юни 1969 година в град София. Започва музикалното си образование в школата по ударни инструменти на проф. Добри Палиев. Възпитаник е на Софийското музикално училище, където завършва в класа по тромбон на проф. Димитър Момчилов. Бакалавър е от Националната музикална академия в София и Музикален колеж Бъркли, Бостън, където специализира в областта на пианото и филмовата музика. Черпи познания в различни области на музикалното изкуство от Фил Уилсън, Бил Пиърс, Кени Уорнър, Боб Брукмайер, Джордж Гарзон и др. От дебюта си през 1988 на сцената на ХII международна джаз среща, като солист в проекта на проф. Симеон Щерев до днес изгражда солидна репутация на изпълнител и композитор. Известен е като лидер и съмишленик в редица проекти, като понастоящем е пианист във форма̀та на „Михаил Йосифов секстет“, на авторския си състав „Фънкалеро“, групата „Дивото зове“ в тандем с певицата Милица Гладнишка и „Романено проджект“. На сцената е партнирал на Теодоси Стойков, Антони Дончев, Христо Йоцов, Васил Петров, Георги Дончев, Теодосий Спасов, Петър Славов, Стоян Янкулов и редица други български и чуждестранни музиканти.

Участник е на филмовия фестивал в Кан – Франция 2011, присъства в програмите на редица фестивали и клубове в САЩ, Италия, Австрия, Германия, Белгия, Холандия, Чехия, Румъния, Гърция, Сърбия, Кувейт, Китай и др. В България е постоянен гост на джаз фестивалите в София – A to Jazz, Русе, Варна, Бургас, Благоевград, Велико Търново, Пловдив джаз фест, Фортисимо Фест, Аполония, Джаз фест Перелик, Джаз на колела и редица други. Участва активно и в клубния живот на страната.

Пише аранжименти за Биг бенда на БНР с диригент Антони Дончев, струнния оркестър AGBU – София под ръководството на Бедрос Папазян, Фестивалния оркестър със солист Веселин Пантелеев – Ешкенази и под диригентската палка на Максим Ешкенази и др. Пише музика и аранжименти за редица телевизионни предавания. Емблематична е работата му с певеца Васил Петров в поредица от коледни симфонични концерти. Участва като пианист и аранжор в проекти на Камелия Тодорова, Белослава, Мария Илиева, Бен Крос и др. Автор е на театрална и филмова музика. Сценарист и режисьор е на филма „Докосване“ с участието на актьора Ицхак Финци.

Може да харесате още