Застрашено ли е бъдещето на Холивуд след стачката на сценаристите?

от Нощни птици

Холивуд тъкмо започна да се изправя след времето на COVID 19 и филмовата индустрия се озова пред ново предизвикателство. Шест седмици след стачката на сценаристите се появявиха и първите резултати от летните студийни филми, които са едни от най-силните след пандемията, предава Deadline.

Но ако от 1 юли членовете на SAG-AFTRA продължат с недоволството, бизнесът може да се завърне към пандемичните процеси.

Вътрешният боксофис тъкмо се изправи на крака, като наближи 4 млрд. долара за годината и изпревари с 30% същия период от януари до началото на юни преди година. Датите на премиерите в кината отново се превърнаха в ценна стока, която носи милиони долари приходи и е основа за генериране на приходи от филми. И киносалоните си възвърнаха вниманието, откраднато им от стрийминг платформите по време на затварянето на киносалоните при COVID.

Но въпреки това изобщо не е ясна съдбата на редица продукции и есенни филми и техните премиерни слотове, ако няма актьори, които да промотират филмите си и да правят нови.

В изявление за Deadline SAG-AFTRA казва: „По време на стачка няма да има промоция на произведенията, които са част от стачката.“ Сценаристите искат справедливо заплащане, а към тях може да се присъедини и гилдията на актьорите и каскадьорите, като стачните действия се готвят от 1 юли.

Това е първият подобен протест на гилдията от 15 години. Предишният такъв през 2007 г. струваше 2 млрд. долара на филмовата индустрия.

От бранша са недоволни, че заплащането не се променя въпреки инфлацията и трупането на печалби, а студиата смятат, че се налага да намалят разходите, отново заради инфлацията.

Премиерите, които предстоят през следващите два месеца може и да не бъдат непременно засегнати, като например „Мисията Невъзможна – Смъртно разплащане“ част 1 (12 юли) на Том Круз, „Опенхаймер“ на Кристофър Нолан и филмът на Марго Роби и Раян Гослинг „Барби“ (и двата на 21 юли). Милиони вече са похарчени за продължителния маркетинг. Но недостигът на филмови звезди от следващата партида филми превръща всяка премиера в риск не само в Щатите, но и в чуждестранния боксофис, където участието на звездите е от решаващо значение за разпространяването на един филмов хит.

Най-напред евентуалната стачка на SAG-AFTRA ще се усети на Comic-Con в Сан Диего, който се провежда от 19 до 23 юли. Перспективата този празник на феновете да е без звезди ще погуби конференцията, която годишно привлича 135 000 посетители и която се завърна изцяло като важно събитие за жанра едва миналата година, след двегодишно прекъсване поради Covid.

Говорител на Comic-Con каза пред Deadline: „Що се отнася до стачката и възможните ѝ последици за Comic-Con, ние се въздържаме от спекулации и прогнози. Ще кажа, че се надяваме на бързо решение, което да се окаже полезно за всички страни и да позволи на всички да продължат работата, която обичат. Дотогава продължаваме усърдно да работим по нашето лятно събитие с надеждата да го направим толкова забавно, образователно и празнично, колкото през изминалите години.“

Една от възможностите, която успокоява някои маркетингови специалисти от студията е, че през юли може да има гратисен период за членовете на SAG-AFTRA, който да позволи на актьорите да работят и да популяризират проекти, ако преговорите вървят гладко.

От гилдията на режисьорите засега не предприемат стачни действия, тъй като те са се договорили с продуцентските студиа.

Гилдиите на сценаристите в целия свят са планували 14 юни да бъде световен ден на солидарност с американските сценаристи и подготвят различни събития, с които да покажат подкрепата си към стачката и да дадат гласност на своите собствени проблеми.

БАФТРС (Българска асоциация на филмовите, телевизионни и радио сценаристи) също се включи в това мащабно събитие с демонстрация на 14 юни, от 10 часа пред Народното събрание. Сред демонстрантите беше и Станислав Семерджиев – сценарист и ректор на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Пред БНР той заяви, че в САЩ се случва нещо, което в България въобще нямаме – а именно отчисления на авторски права за създателите на аудио-визуални продукти, независимо дали са сценаристи, актьори, оператори. „Става дума за създаването на възможности за колективни трудови договори, възвръщане на авторските права след изтичане на определен срок, т.е. неща, които могат да помогнат на един човек, който иска да се занимава със сценаристика, да живее, а не да работи някъде на друго място и в свободното си време да се опитва да създава продукт“.

С този протест сценаристите в страната обявиха началото на битката за колективни договори и справедливо възнаграждение. „Избрали сме това място, тъй като в близките седмици предстои приемането на поправките в Закона за авторското право и сродните му права, който трябва да имплементира Европейските директиви, които дават най-после права на авторите. За жалост текстовете, подготвени от МК и гласувани от МС, са отново в ущърб на авторите и откровено защитават телевизиите“, пише в изявление до медиите.

Според писмото, в „България няма нито един сценарист, оператор или режисьор, който да е получил каквато и да е компенсация от националните частни телевизии за многократното излъчване на неговото произведение. Тази порочна практика няма никога да се прекрати, ако законът не ни защити. Няма как културата и филмовата индустрия да се развиват, ако държавата стои встрани и защитава бизнес-интереси.

Предстои да бъде внесено писмо в парламента с описаните проблеми в проекто-промените в ЗАПСП и ще настояваме за среща с депутатите от Комисията по култура и медии. Зад писмото застават още Сдружението на филмовите и телевизионни режисьори и Асоциацията на българските оператори.“

Може да харесате още