Том Стопард за пети път триумфира на наградите „Тони“

от Нощни птици

Най-доброто от Бродуей бе отбелязано и тази година с раздаването на наградите „Тони“ като водещ на церемонията стана носителката на „Оскар“ и номинираната за „Тони“ Ариана Де Боуз. Тя призна, че поради продължаващата стачка на Гилдията на американските сценаристи (WGA), събитието се провежда без сценарии, предава CNN.

„Наградите традиционно се пишат от членовете на WGA, така че за да може това шоу да се състои, трябваше да се съберат цял куп хора, за да намерят компромис“, отбеляза Де Боз в началото на шоуто – „Аз съм на живо и без сценарий.“

Сред основните победители на вечерта с пет отличия „Тони“ беше мюзикълът „Кимбърли Акимбо“ – за тийнейджърка, страдаща от рядко заболяване, заради което остарява преждевременно.

Другият голям победител – за най-добра пиеса, стана „Леополдщадт“, проследяващ историята на еврейско семейство по време на Холокоста. Това е поредното признание в дългата кариера на 85-годишния британски драматург Том Стопард и една от най-личните му творби, тъй като неговите баби и дядовци са загинали в концентрационни лагери.

На сцената той се пошегува с така нарастващото използване на изкуствения интелект като ChatGPT и заяви: „Завладяват ме емоции, непонятни за чатбота“. Стопард не пропусна в речта си да защити и стачкуващите холивудски сценаристи.

„Парад“, който също е творба за антисемитизма получи приза за най-добра режисура и възраждане на мюзикъл. Сюжетът ни запознава със съдебен процес, при който е линчуван американски евреин в началото на 20-и век в американския Юг.

Може да харесате още