„Жана дю Бари“, „Наполеон“ и „Догман“ на Киномания

от Нощни птици

Най-новите филми, показани на световните престижни кинофоруми, пристигат у нас за 37-ото издание на Киномания. Откриването е със спечелилия „Кристален глобус“ в Карлови Вари „Уроците на Блага“. С него Стефан Командарев завършва трилогията си за суровата реалност в България след „Посоки“ и „В кръг“, като тук фокусът е върху възрастните хора, попаднали в капана на телефонните измамници. Филмът си подели голямата награда с „Диада“ на „Златна роза“, като също във Варна спечели Наградата на публиката и отличието на СБФД. Прожекцията на 16 ноември е в зала 1 на Националния дворец на културата.

Ели Скорчева в „Уроците на Блака“. Снимка: Киномания

На 18 ноември от 19:00 ч. фестивалът се завръща в зала 1, за да срещне публиката с „Жана дю Бари: Фаворитката на краля“. Дългоочакваният филм на Майуен с участието на Джони Деп беше в центъра на откриващата гала на кинофестивала в Кан.

Филмът разказва за срещата между френския крал Луи XV и млада жена от работническата класа, надхвърлила очакванията на заобикалящите я сплетничещи благородници. Освен Деп, който за първи път играе на френски език, в ролите на Жана Воберние и персонажите от двора на краля се превъплъщават самата Майуен и именити френски актьори като Бенжамен Лаверн, Мелвил Пупо, Пиер Ришар и Паскал Грегори.

Само ден по-късно, на 19 ноември, в зала 1 отново ще звучи френска реч, този път в „Чист късмет“ – 50-ият филм на Уди Алън като режисьор.

След „Всеки казва „Обичам те“ и „Полунощ в Париж“ Алън се връща във френската столица, за да заснеме история за ролята на късмета и случайността. „Чист късмет“ е разказ за Фани и Жан, наглед идеална семейна двойка, чийто живот поема в неочаквана посока, след като Фани среща бивш съученик. Следва изневяра и предумишлено престъпление.

Следващият фестивален уикенд в програмата на Киномания е свързан с имената на други двама от най-значимите съвременни режисьори – Люк Бесон и Ридли Скот.

На 25 ноември в зала 1 публиката ще се потопи в забележителния „Наполеон“ на Ридли Скот. Нетипичен биографичен филм, в който Хоакин Финикс и Ема Кърби се вживяват в сложните отношения между Наполеон и императрица Жозефина, а Ридли Скот предлага своя прочит на бързото, безмилостно изкачване към властта на една от най-разпознаваемите личности от световната история. По изключение от всички останали прожекции в зала 1 билетите за „Наполеон“ ще влязат в продажба на 6 ноември.

Хоакин Финикс в „Наполеон“. Снимка: Киномания

На 26 ноември, отново от 19:00 ч., Киномания ще представи „Догман“, определян като най-добрия филм на Люк Бесон от години насам. Кейлъб Ландри Джоунс влиза в ролята на млад мъж, белязан от тираничния си баща, който обаче намира спасение в любовта на армията от кучета, за които се грижи. Фантастичен, неистов филм с грандиозни визуални ефекти, бързи екшън сцени и изключително въздействаща музика.

Кадър от „Догман“. Снимка: Киномания

Киномания

ще се проведе в НДК (зала 1 и кино „Люмиер“), както и в партньорските кина „Одеон“, Дом на киното, Евро Синема, G8, кино „Влайкова“ и зала „Славейков“, а също и в „Lucky Дом на киното“ – Пловдив, и във ФКЦ – Варна.

Може да харесате още