„Уроците на Блага“ и „Диада“ си поделиха „Златна роза“

от Нощни птици

Два филма си поделиха голямата награда „Златна роза“ на 41-ото издание на фестивала за българско кино, което се проведе във Варна.

„Уроците на Блага“ на Стефан Командарев“ и „Диада“ на Яна Титова бяха отличени на форума, в който се прожектираха около 60 игрални и пълнометражни продукции.

Специална прожекция на филма „Татул“ от 1972 г. се състоя в чест на актрисата Меглена Караламбова, която отбеляза 80-ата си годишнина.

Командарев получи също отличието на СБФД. Филмът спечели и наградата на публиката, приза за операторска работа на Веселин Христов – „за умението да снима в много верните тоналности на сиво-бежовото ежедневие, да преминава от близък план към динамични и понякога, монументални сцени, и да адаптира снимачния си метод към визията на режисьора“, отсъжда журито. То присъди и наградата за сценарий на Симеон Венциславов и Стефан Командарев, които показват „събитията около една измама, които се превръщат в алегория за състоянието на цялото общество, разобличаваща печалните „герои на нашето време.“ Необходими са значителни способности, за да се постигне това в един сценарий.

Ели Скорчева излиза на сцената със Стефан Вълдобрев. Снимка: Елица Матеева

За същия филм Ели Скорчева получи наградата за главна женска роля. Отличието й беше връчено „за майсторската трансформация – от педантична учителка по български език в лишен от морален компас измамник“.

Награда за мъжка роля получи Иван Бърнев за филма „Васил“ – „за представянето на един дълбоко впечатляващ със скромното си присъствие герой, който търси нови пътеки в живота“. Актьорът получи отличието и за още три съвършено изпълнени роли в рамките на конкурсната програма – една главна (Стефан в „Аромат на липа“) и две второстепенни (Следователят в „Уроците на Блага“ и Сираков в „Диада“).

Наградата за режисура отиде при Яна Титова за филма „Диада“ – „за способността да създава динамични и многопластови сцени, да поддържа темпото на филма и да извлече емоционално кресчендо от актьорите“.

За същия филм бе отличена Маргарита Стойкова с наградата на град Варна. „Диада“ получи и приза на критиката за пълнометражен филм. За късометражен филм признанието отиде при „Любима“ на Майя Виткова-Косев.

Младежкото жури отличи „Добрият шофьор“, който взе и наградата за дебют на Тонислав Дончев – „За чувствителността и хуманизма, за уважението към достойнството на обикновения човек, и за майсторската му работа с актьорите“.

Златна роза. Снимка: Елица Матеева

Журито на пълнометражните филми отличи още Грасим Георгиев-Геро с диплом за специални постижения за изпълнението му на телефонен измамник в „Уроците на Блага“, дадено само с глас и без екранно присъствие – незаменима роля, която движи всички събития във филма. И за компетентното му партньорство в поддържащата роля в „Добрият шофьор“.

За оригиналната ѝ сценография във филма Ф1.618, журито присъжда Диплом за специални постижения на Сабина Христова.

За първи път тази година имаше статуетка и за Сериал. Журито на късометражната конкурсна програма я връчи на „Есента на Демона“ – „заради изобретателния киноезик, който оживява жанровия шаблон, заради сложно структурирания разказ и културните препратки, които събуждат любопитство отвъд конкретния сюжет“,

Диплом за специално постижение на късометражния филм отиде при „13-ти август“ – „заради автентично пресъздадената действителност и убедителния актьорски ансамбъл, заради умението да открои нежността в една жестока среда и вярата, че жертвата винаги има възможен ход срещу насилника.“

Голяма награда Златна роза за късометражно кино журито присъди на „Тихо в снега“ – „Заради неконвенционалната поетика – визуална и наративна, заради куража на режисьора да бъде уязвим по тих и деликатен начин, заради таланта да превърне личното преживяване в универсално вълнуващ разказ.“

Специалната награда на журито на 41-вия фестивал на българския игрален филм “Златна роза” е за Георги Дюлгеров. За огромния му принос към българската кинокултура, за майсторството му, за трайното му присъствие и подкрепа на поколения млади кинотворци, и за вдъхновението, което дава на всички нас.

Както и за постоянните му усилия за преосмисляне на българската история с уважение, без популистко патриотарство – особено значителни в съвременния контекст.

Може да харесате още