Жерар Депардийо е отстранен от Националния орден на Квебек

от Нощни птици

След шокиращи коментари, заснети на видео и публикувани в социалните мрежи, Жерар Депардийо е отстранен от Националния орден на Квебек. Той е обявен за носител на Ордена през 2002 г. от бившия премиер Бернар Ландри.

Настоящият премиер на Квебек Франсоа Лего препоръча френската филмова звезда да бъде отстранен, тъй като демонстрира поведение, противоречащо на ценностите на Националния орден, чието мото е „Чест за народа на Квебек“, се казва в съобщение от кабинета на премиера.

„Скандалните изказвания на Депардийо пред камера шокираха международната публика, и то с право. Поведението му накърнява репутацията на членовете на Националния орден на Квебек. Ето защо реших да разпоредя той да бъде заличен от Ордена, което влиза в сила незабавно“, се казва още в съобщението.

74-годишният актьор беше хванат да прави обидни и сексистки забележки по адрес на няколко жени, сред които и 10-годишно момиче. Кадрите излъчи през декември телевизионният канал France 2.

Кадрите са заснети от професионален екип, който отразява посещението на Депардийо по време на 70-годишнината от създаването на Северна Корея.

Депардийо е обвинен в изнасилване и сексуално посегателство през 2021 г., датиращо от предполагаемото нападение през 2018 г. Актьорът е обвинен в сексуално посегателство и над 13 жени, въпреки че той отрича всички обвинения.

Разследването е в ход и Депардийо отрича каквото и да било престъпно поведение. „Предвид ясните доказателства за поведение, което противоречи на ценностите на Ордена и на Квебек, съветът единодушно гласува да заличи г-н Депардийо от Ордена, което е първото в историята му“, се казва в съобщението.

Съветът на Националния орден на Квебек е независим орган, състоящ се от девет души, избрани от Ордена. Премиерът може да отнеме почетното звание по препоръка на съвета.
Орденът е учреден през 1984 г. и е най-престижното отличие, присъждано от правителството на Квебек.

През есента се отправят публични покани за номинации, а съветът препоръчва назначенията на премиера, който ги обявява официално с указ.

В същото време стана ясно, че е започнало разследване в Париж, след като френската актриса Еманюел Дебевер, обвинила в сексуално посегателство звездата от „Сирано дьо Бержерак“, е сложила край на живота си, предава Асошиейтед прес.

Дебевер и Депардийо се срещат на снимачната площадка на „Дантон“. Прокуратурата съобщава, че тя е загинала на 7 декември, след като е скочила от мост в река Сена във френската столица.

Може да харесате още