Жерар Депардийо отрича обвиненията в сексуално насилие

от Нощни птици

Френският актьор Жерар Депардийо написа отворено писмо, в което отрича обвиненията в изнасилване и сексуално посегателство, отправени срещу него.

Писмото е публикувано в известен френски вестник, предава BBC.

„Никога, ама никога не съм насилвал жена“, пише френският актьор в писмото, публикувано в Le Figaro.

„За медийния съд, за линча, който ми е отреден, имам само думата си, за да се защитя“, добавя 74-годишният актьор.

Звездата от „Сирано дьо Бержерак“ беше поставен под разследване за предполагаемо изнасилване през 2021 г. Това стана след обвинение на жена, която твърди, че Депардийо я е нападнал и изнасилил в Париж през август 2018 г.

Адвокатът на актьора заяви тогава пред френската информационна агенция AFP, че клиентът му „напълно оспорва“ твърдението, и добави, че разследването не е трябвало да бъде оповестявано публично.

По-рано тази година Депардийо беше обвинен и в нови твърдения за сексуално посегателство или тормоз от 13 жени, показа разследване на френския новинарски уебсайт Mediapart.

Актьорът отрече и другите обвинения. В дългото си писмо, публикувано на страниците на Le Figaro, Депардийо пише:

„Не мога повече да допускам това, което чувам, което чета за себе си от няколко месеца. Мислех си, че не ми пука, но не, всъщност не. Всичко това ме докосва“, и добавя, че да нарани жена, е като да ритне собствената си майка в корема.

Депардийо също така заяви, че жената, която го е обвинила в изнасилване, е дошла в стаята му „по собствено желание“.

Адвокатът на обвинителката коментира писмото за френската радиостанция France Info, където съобщава, че е „шокирана и скандализирана“ от него, съобщава Deadline.

„Г-н Депардийо казва, че разкрива своята истина, но… тя със сигурност няма да е тази, която ще бъде подкрепена от съда“, каза тя.

В отговор на отделните обвинения в сексуално посегателство и тормоз Депардийо написа: „Често съм правил това, което другите не биха се осмелили да направят: разширявах границите, разклащах увереността, навиците на снимачната площадка между два дубъла, между две напрежения… за да се разсмея.

Не всички се смееха. Ако, вярвайки, че ще изживея настоящето интензивно, съм наранил, шокирал някого, който и да е той, никога не съм имал намерение да го нараня и ви моля да ме извините, че се държах като дете, което иска да се забавлява.“

Жерар Депардийо

се е снимал в около 170 филма, сред които Les Valseuses („Валсиращите“), „Последната жена“, „Желязната маска“ и др.

През 1990 г. той печели наградата за най-добър актьор за Сирано дьо Бержерак в Кан и е номиниран за „Оскар“ за същата роля.

„Зелена карта“, англоезична комедия от същата година, му донася още по-голямо признание отвъд френскоезичния свят.

Извън екрана, през последните години той влиза в заглавията на вестниците, защото атакува френските данъчни закони и в знак на протест се премества в Белгия.

През 2013 г. приема руско гражданство, като указът за натурализацията му е подписан лично от президента Владимир Путин.

Миналата година обаче той заклейми войната в Украйна, като обвини руския президент в „безумни, неприемливи ексцесии“ в страната.

Депардийо заяви, че руският народ не носи отговорност за поведението на своя президент.

Говорителят на Путин, Дмитрий Песков, заяви, че актьорът вероятно не е разбрал напълно ситуацията в Украйна и предложи да я обясни.

Жерар Депардийо е един от многото таланти в киното, които получиха обвинения в сексуално насилие.

Други известни личности, които са притеснени от закона за подобни обвинения, са режисьорите Роман Полански, Уди Алън, Люк Бесон, както и актьори като Кевин Спейси, Арми Хамър, Крис Нот и Джони Деп.

Може да харесате още