A to JazZ започва – с непознати имена и много събития

от Нощни птици

Едно от най-мащабните културни събития през лятото e A to JazZ, a то започва от днес – 6 юли – на обичайното място, в Южен парк 2.

Организаторите са готови да посрещнат десетки хиляди посетители, като тазгодишната програма включва повече от 30 световни и български изпълнители. До 9 юли фестивалният парк предлага огромна арт зона, инсталации, изложби, събития за малки и големи, както и стрийт food & drinks селекция.

Събитието, което се провежда за първи път през 2006 г., има идеята да покаже, че джаз музиката може да бъде достъпна за всеки, като сред основните идеи на форума е публиката да има основен принос и да става все по-мащабна.
С фестивала София се превръща във важен град, поставен на световната карта за култура, като в страната пристигат над 50 международни експерти, фестивални директори, организатори, журналисти и трейнъри, опитващи се да се погрижат за едно ново поколение, което да расте с тази култура. Най-голямата телевизия за сценични изкуства в света МЕZZO, отново е партньор на фестивала.

В първия ден програмата е очакват групи от Унгария, Конго, Белгия, Гърция, Сърбия и България. Сред тях се включват джаз изпълнители като Билал, Джудит Хил и Лакиша Бенджамин с фънк, соул и джаз звучене. На сцената ще се качат и виртуозите на китара и саксофон Матео Манкузо и Никола Банков. Сред българските изпълнители тази година ще бъдат Петя Станчева, Clavexperience, Криста, Bobo & the Gang и други.

Във втората фестивална вечер – 7 юли, на сцената ще се качи Билал със своя еклектичен нео-соул-джаз стил.

Билал очакваме на втората вечер – 7 юли, A to Jazz

Той идва за първи път в България и споделя, че с нетърпение очаква срещата с нова публика. От София музикантът заминава за Варна, след което му предстои среща с аудиторията в Австрия и Франция. Сред изпълненията му има колаборации с музиканти като Dr. Dre, Jay Z, Beyonce, Erykah Badu.

Организаторите са съдействали да бъде на разположение за велосипедистите вело-паркингът на фестивала, който е малко след официалния вход на главната алея, а останалите могат да се придвижват пеша, с метро (станция „Европейски съюз“) или друг обществен транспорт. По този начин спазват призива „Be green. Please recycle“. Амбицията на A to JazZ е от 2026 г. да се превърне в изцяло „zero waste“ фестивал, за което публиката има ключов принос.

Може да харесате още