Алек Болдуин с ново обвинение в непредумишлено убийство

от Нощни птици

Алек Болдуин се сдоби с ново обвинение в непредумишлено убийство при трагедията на снимачната площадка на филма Rust („Ръжда“), при която загина Халина Хътчинс.

Звездата може да бъде осъден на до 18 месеца затвор за смъртта на операторката, която почина преди три години.

Правни експерти обмислят потенциалните стратегии за защита на актьора, след като голямото жури в Ню Мексико повдигна нови обвинения срещу 65-годишния Болдуин за неволно убийство във връзка с фаталното прострелване. Тогава беше ранен и режисьорът Джоуел Соуза.

Трагичният инцидент стана по време на репетиция на сцената на снимачната площадка на филма, припомня The Guardian.

Обвиненията срещу Болдуин, изпълнител на главната роля и съпродуцент на злополучния уестърн, бяха свалени през април миналата година, след като се появиха „нови факти“, изискващи допълнителен съдебномедицински анализ на произведеното в Италия оръжие, използвано при стрелбата.

Новият обвинителен акт има сходни обвинения, за които се предвижда до 18 месеца затвор, ако бъде осъден. В документа се твърди, че Болдуин е причинил смъртта на Хътчинс или поради небрежност, или поради „пълно пренебрежение или безразличие“ към безопасността.

„Смятам, че това е слабо дело, което те са провалили от самото начало, а Болдуин разполага с неограничени ресурси“, казва бивш федерален прокурор и президент на West Coast Trial Lawyers.

Съдебните заседатели обичат знаменитостите и затова те често биват оправдавани в по-висок процент от останалите членове на обществото, смята прокурорът.

Обвинението на Болдуин се съсредоточава върху ролята му както на актьор, който държи пистолет, който е трябвало да бъде зареден с халосни патрони, така и на съпродуцент на филма, носещ правна отговорност за безопасността на продукцията.

Актьорът отрича обвиненията от самото начало. Той смята, че оръжейникът на продукцията Хана Гутиерес-Рийд, също обвинена в непредумишлено убийство, е поставила истински патрон вместо халосен.

Хътчинс умира на 42-годишна възраст от нараняванията си в болница.

Според правни експерти обвинителният акт дава възможност на прокурорите да спечелят присъда въз основа на задълженията на Болдуин като копродуцент на филма.

Компанията Rust Movie Productions, която стои зад филма, плати глоба от 100 000 долара на щатските регулатори за безопасност на труда. Това стана, след като доклад за пропуски в безопасността включва свидетелски показания и показва, че мениджърите на продукцията са предприели ограничени или никакви действия при изстрелване на патрони.

Шерифът на окръг Санта Фе – Адан Мендоса – отбеляза скоро след инцидента, че са намерени 500 патрона – смесица от халосни патрони, фиктивни патрони и предполагаеми бойни патрони.

Продукцията на филма беше възобновена в Монтана миналата година, 18 месеца след като беше спряна след смъртта на Хътчинс.

Може да харесате още