Нов обрат по делото с Алек Болдуин: Актьорът все пак е стрелял в загиналата операторка Халина Хътчинс

от Нощни птици

Нов обрат по делото за стрелбата с фатален край на снимачната площадка на филма „Rust“ поставя под съмнение разказите на звездата и продуцента Алек Болдуин за събитията.

Болдуин отрича да е натиснал спусъка на пистолета, който стреля и уби операторката Халина Хътчинс. Експерти по оръжия вече заявиха, че спусъкът все пак „е трябвало да бъде натиснат“.

Представители на актьора заявиха пред информационната агенция PA, че не могат да коментират последното развитие на случая.

Обвиненията в неволно убийство срещу актьора бяха свалени през април, но прокурорите заявиха, че това не „освобождава Болдуин от наказателна отговорност“.

Те заявиха, че обвиненията срещу него могат да бъдат повдигнати отново във връзка със стрелбата през октомври 2021 г., която се е случила на снимачната площадка на уестърн филма.

Новият доклад, написан от експертите по оръжия Люсиен Хааг и Майк Хааг, беше предоставен на прокурорите в Ню Мексико. Според документите, прокурорите по-рано са заявили, че разполагат с информация, че е имало предполагаема модификация на пистолета, използван от Болдуин на снимачната площадка на „Rust“.

Адвокатите на оръжейницата на филма Хана Гутиерес Рийд, която също е обвинена в неумишлено убийство, заявиха, че докладът на Хааг „не посочва никаква модификация на пистолета“ и „уточнява, че спусъкът е трябвало да бъде натиснат“.

„Въпреки че Алек Болдуин многократно отрича да е дръпнал спусъка, предвид тестовете, констатациите и наблюденията, описани тук, спусъкът е трябвало да бъде дръпнат или натиснат достатъчно, за да се освободи напълно задействаното или прибрано чукче на револвера“, се казва в откъс от доклада за оръжията, включен в съдебните документи.

Миналата седмица Гутиерес-Рийд каза, че е невинна по обвиненията в неумишлено убийство и фалшифициране на доказателства, свързани със стрелбата.

Нейното признание бе направено преди насрочения за 6 декември съдебен процес със съдебни заседатели, който разглежда смъртта на 42-годишната Халина Хътчинс. Все още не е ясно дали заключенията на новия доклад ще доведат до повдигане на нови обвинения срещу Алек Болдуин.

Припомняме, че инцидентът, довел до трагичен край за операторката, стана през октомври 2021 година. Той става по време на снимките на уестърна Rust, които се провеждат в пустинята в Ню Мексико. Болдуин насочва пистолет към камерата на Хътчинс, предполагайки, че оръжието е с халосни патрони. Оказват се истински. Операторката умира, а режисьорът Джоул Соуза е ранен.

Срещу актьора са повдигнати две обвинения от прокуратурата в Санта Фе, които бяха свалени през април 2023 г. Месец по-късно Болдуин публикува в социалните мрежи снимка, в която вече е без брада – характерна за героя му в продукцията Харланд Ръст и с това показа, че снимачният период на проекта е приключил.

Прокурорите от своя страна пуснаха жалба, че актьорът все пак трябва да бъде разследван.

Може да харесате още