Алцек Мишек и неспиращото търсене на смисъла във филма „Да летиш с плавници“

от Нощни птици

Световноизвестният художник с български произход Алцек Мишев е преоткрит във филма на Мария Аверина „Да летиш с плавници“.

Продукцията ще бъде показана на 19 декември в Lucky Дом на киното в рамките на фестивала за документално и анимационно кино „Златен ритон“.

Алцек Мишев живее и работи в Италия повече от 50 години. Бунтар и експериментатор, филмът за него ни води из философските му възгледи и естетически възприятия през времето. Разказва за виждането му на пространството и в изразните средства, визуализиращи идеите му.

„Да летиш с плавници“ е филм за непрестанното търсене на смисъл в изкуството и живота“, казва Мария Аверина.

Осемдесетминутната продукция запечатва най-известните картини на Алцек Мишев, негови пърформанси, експерименти, разгорещени дискусии за съвременното изкуство, срещи с най-близки хора и места в България след 50-годишна раздяла.

Мария Аверина завършва филмова и телевизионна режисура в Нов български университет. Възпитаник на Сараево Talent Campus 2010, Berlinale Talent Campus 2013. Има магистърска степен по документално кино в Royal Holloway, Лондонски университет.

Нейните търсения в документалните ѝ разкази са свързани с хора, занимаващи се с изкуство. Филмът ѝ „От Кремона до Кремона“ спечели за най-добър документален дебют наградата на Българската филмова академия.

Срещата в него е с работещите в най-голямата в Източна Европа фабрика за струнни инструменти в гр. Казанлък и продължилите обучението си в „Меката“ на лютиерството – италианския град Кремона. Паралел между два свята, отдадени на изкуството, опитващи се да съхранят собствените си традиции.

В друг филм на Мария Аверина – „Шест минути щастие“ – писателят Георги Господинов споделя своето виждане за щастие, докато се разхожда из Лондон.

„Да летиш плавници“ ще има премиера и в София, като именно с него ще се открие новото издание на филмовия фестивал Master of Art през януари 2024 г.

Алцек Мишев

е роден през 1940 г. в Дупница. Завършва живопис в Националната художествена академия. През 1971 г. имигрира в Италия. През 1976 г. е включен в книгата „Европа – Америка – различните авангарди“ на Акиле Бонито Олива, представяща най-влиятелните 30 европейски и американски художници.

Сред най-прочутите проекти на Мишев е „Преплуване на Атлантическия океан“ (1979 – 1982), който включва 12 изложби, театрална постановка, музикална плоча и една забележителна провокация: преплуването на Атлантика в басейна на кораба „Кралица Елизабет II“ по маршрута Лондон – Ню Йорк. От тази година е почетен гражданин на Акуи Терме, където живее от 32 години. Част от документалния филм е заснета в дома на Алцек Мишев в Акуи Терме – „Палацо Теа“.

Сценаристи на филма са журналистката Мариана Светославова и Мария Аверина, оператори – Георги Богданов и Борис Мисирков, композитор – Петър Дундаков. Продуцент е АГИТПРОП – Мартичка Божилова, с подкрепата на Националния филмов център (НФЦ). Реализирането на документалната лента продължава около 4 години.

Може да харесате още