Без културни събития в България за седмица

от Нощни птици

Културните събития в България ще спрат за една седмица през октомври, ако бюджетът за култура бъде намален с 37 милиона. Това обеща на пресконференция в БТА председателят на Съюза на артистите в България (САБ) Христо Мутафчиев.

Той заяви, че от гилдията настояват бюджетът за „Култура“ през следващата година да се равнява на 1 процент от брутния вътрешен продукт. Мутафчиев допълни, че дори през 2020 г., по време на пандемията, приносът на културата към БВП е бил 5.6 процента, а през 2021 г. – 6 процента. В същото време държавата отпуска едва 0.5 процента, като по думите му с новия проектобюджет на служебното правителство са „отнети“ 37 милиона лева от Министерството на културата.

„Ще блокираме сектор „Култура“ – театри, музика, галерии, музеи, библиотеки, читалища“, потвърди Мутафчиев и допълни, че липсата на този 1 процент финансиране води до „немотия, до немарливост на много места и до непукизъм на голяма част от хората, които се занимават с изкуство“.

Мутафчиев също така поиска да бъде променен и стандартът за финансиране на сектор „Сценични изкуства“. По думите му е нужно да има споразумение с регламентирани минимални начални работни заплати на хора, работещи в сектор „Култура“, като това да важи за всеки, завършил висше учебно заведение по изкуства.

Ако исканията не бъдат взети под внимание, към протестите ще се присъединят Българската национална телевизия и Българското национално радио за подкрепа на протестните действия. Сред предложенията е в съответната седмица през октомври да не се излъчват филми с български актьори, както и филми и предавания, озвучени от български актьори.

Сред присъстващите на пресконференцията бяха представители на КНСБ, КТ „Подкрепа“ и представители на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Може да харесате още