Деструктивните отношения в „Бик“

от Нощни птици

Картина на деструктивните човешки взаимоотношения рисува Майк Бартлет в пиесата „Бик“, която може да се гледа тази вечер в „Топлоцентрала“.

Авторът ги представя като игра на сила и слабост, агресия и умело унищожение. Представени в лекотата на играта, съперничеството и битката за надмощие, оголват хищническите импулси и разрушителните инстинкти.

На какво е готов човек, за да запази своя социален престиж и място в обществото в безкомпромисната битка за себеутвърждаване и победа? И дали зад съвременния човек не стои често един необуздан примитив – едно диво животно, способно на унищожение, на човека звяр и неговата хищническа сила – сила, придаваща смисъл на съществуването му. Това са част от темите в пиесата на сдружение „5х5“.

Ролите са поверени на Александра Лашкова, Йордан Върбанов, Калоян Катинчаров, Петър Дочев.

Режисьорът Владислав Стоименов споделя, че умишлено не е търсено фокусиране върху „светлина в тунела“.

„Няма обрат, няма надежда, няма хоризонт – всичко се затяга и завинтва, а това определено може да има отблъскващ ефект. Що се отнася конкретно до неговата драматургична работа – не мисля, че има нещо, което лично мен ме отблъсква или дистанцира“, казва той.

„Според мен точно в тази пиеса думата съвест я няма, а ако я има, то тя би била пречка. В правилата на играта тук изначално елиминират всякакви етически норми. В животинския свят е важно да оцелееш – нищо друго няма значение, и това придава смисъл на съществуването. За мен персонажите в пиесата не си задават въпроса: „Ама дали не го обидих?“ или „Дали не прекалих?“. Напротив, ако има кръв – добре. Всяко едно тяхно действие е целенасочено и целта му е обезоръжаване и елиминация. Някой трябва да кърви, казва единият от героите. Добросъвестните намерения и действия в пиесата биха донесли обратен ефект“, казва още режисьорът.

Майк Бартлет е роден в Оксфорд през 1980 г. Пиесата му „Любовни договори“ е поставена у нас под името „Договор 2019“ в „Театър 199“ (2019). Авторът е познат на българската публика и с друг свой скандален текст – „Петел“ (Младежки театър, 2018), удостоен през 2010 г. с наградата „Лорънс Оливие“. Пет години по-късно драматургът получава същия приз за King Charles III.

Бартлет е завършил драматургия в университета в Лийдс. Освен за театъра пише сценарии за киното и телевизията. Носител е на наградата на Гилдията на театралните критици за най-добър автор (2006), както и на Националната тв награда (2017) за сценария на сериала на Би Би Си 1 – „Доктор Фостър“.

Женен е за театралната режисьорка и писателка Клер Лизимур, която през 2015 г. поставя „Бик“, чието оригинално заглавие е Bull и печели за това наградата „Лорънс Оливие“.

Сценографията е дело на Ванина Цандева. Композитор е Явор Намлиев. Преводът е на Златна Костова.

Може да харесате още