Еманюел Макрон защити Жерар Депардийо

от Нощни птици

Сложна се оказа годината за звездата на френското кино Жерар Депардийо. Той се сдоби с множество обвинения в сексуално насилие, но получи изненадващ защитник в лицето на президента Еманюел Макрон.

„Аз съм голям почитател на Жерар Депардийо“, казва Макрон пред C’est à vous, когато е помолен да коментира падението на уважаваната френска звезда.

„Той е огромен актьор, който е предал някои от най-красивите текстове. Благодарение на него Франция, нашите най-велики автори, нашите най-велики герои станаха известни по целия свят – каза държавният глава. – Ще го кажа като президент на Франция, но и като гражданин: той кара Франция да се гордее с него.“

Депардийо беше обвинен на 16 декември 2020 г. във връзка с обвинения в изнасилване и сексуално посегателство, свързани със съдебен иск, подаден през 2018 г. от актрисата Шарлот Арнолд.

Появата на разследващия документален филм Complement d’Enquête вече предизвика истинско възмущение във Франция. Във филма, излъчен на 7 декември, се вижда как Депардийо прави груби, сексуални и женомразки шеги на кадри, включително такива, в които се говори за дете, яздещо пони.

Документалният филм хвърля светлина и върху предполагаемите жертви на сексуални посегателства от страна на Депардийо, които споделят показанията си пред камерата.

Една от тях – Емануела Дебевер – слага край на живота си в деня на излъчването на филма, като скача от мост в река Сена в Париж. Тя обвинява Депардийо, че я е нападнал, когато тя е била на 19-годишна възраст по време на снимките на драмата „Дантон“ на Анджей Вайда от 1982 г.

Друга актриса, който говори в документалния филм – Елен Дарас – е подала жалба в полицията, в която твърди, че Депардийо я е нападнал сексуално по време на снимките на филма „Дискотека“ през 2007 г. Дарас също е част от 13-те жени, които споделиха своите показания в разследващ доклад, публикуван от Mediapart през април.

Правното представителство на Депардийо, заяви пред Variety, че „няма коментар“ за тази нова жалба, която в момента се разследва вътрешно от парижката прокуратура.

Депардийо също така отхвърли всички обвинения в кратко отворено писмо, публикувано във вестник Le Figaro на 1 октомври, и намекна за обвиненията в изнасилване, повдигнати от Арнолд, като каза, че нейните родители са негови стари приятели.

Отзвукът беше толкова силен, че министърът на културата Рима Абдул Малак заяви на снимачната площадка на C’est a Vous по-рано, че Орденът на почетния легион на Депардийо може да бъде отнет на фона на новите обвинения в сексуално насилие.

Макрон, който след обвиненията в изнасилване през 2017 г. оттегли Ордена на Почетния легион на Харви Уейнстейн, реагира на коментарите на Малак с риторичен въпрос. „Ще започна ли да отнемам Почетния легион на артисти и личности, когато казват неща, които ме шокират? Отговорът е не.“

„Не въз основа на репортаж се отнема Орденът на Почетния легион, защото, ако беше така, щяхме да го отнемем на много артисти, защото можехме да направим това дори постмортално“, каза Макрон, изглеждайки видимо разстроен.

Той също така заяви, че „никога няма да бъде видян да участва в лов на хора“, защото „мрази това“, и обсъди „презумпцията за невинност“ като една от основните ценности на Франция.

Може да харесате още