Истанбул – град на контрастите през погледа на Ара Гюлер

от Нощни птици

Истанбул – град на контрастите, разположен на два континента, едновременно хаотичен и спокоен, шумен и тих, сияещ в тюркоаз и злато, а на моменти мрачен и черно-бял.

Изложба, посветена на вечния чар на Истанбул, ще бъде подредена в галерия „Синтезис“. Черно-белите фотографии са на световноизвестния фотограф Ара Гюлер. Неговите кадри отдавна са се превърнали в синоним на самия град. Ара Гюлер улавя Истанбул през обектива на майстор разказвач – отражение и на късите разкази, които е писал на млади години, и на влиянието на киноизкуството върху собственото му творчество.

Творбите могат да бъдат видени от 23 ноември 2023 до 25 януари 2024 г.

По думите на Самих Ръфат: „Ако търсим фотограф, който – подобно на Судек, Атже, Брасай или Изис – почти напълно се идентифицира с града и се е превърнал в органична част от него, който вече се счита за негов символ, който през целия си живот го е обичал с безумна страст и го е снимал с чувствителността на поет и наблюдателното око на романист, мисля, че само един човек на лицето на Земята отговаря на това описание и може да бъде наречен „фотографът на Истанбул“: това е Ара Гюлер. От момента, когато започва да се занимава с фотография, и до края на живота му Истанбул е единственият обект, който той никога не изоставя – не че някога е бил способен да го изостави.“

Замислени мъже, седнали в кафене, уплътненият корпус на лодка, ферибот, който отплава в Босфора с притъмнени светлини – това са само част от моментите, които намираме в обширното изследване на града, който Гюлер нарича свой дом.

На фона на свещените паметници и архитектурното великолепие на Истанбул Гюлер създава портрет на неспирното движение на града, чиито звуци и аромати се простират извън рамките на фотографиите. Силното чувство за общност е в центъра на образите на Ара Гюлер – работници, които неуморно се трудят, за да издържат семействата си, споделени моменти по време на ежедневното пътуване през Босфора, снимка на група деца, които се смеят заедно.

Дори и в нефигуралните му творби индивидът е главен герой на визуалния разказ. В богатото културно наследство, което се предава през поколенията, в топлината на улицата, споделена със съседите, и в сладката горчивина, предизвикана от гледката на два празни стола до Босфора, хората на Истанбул оцветяват черно-белите снимки на Ара Гюлер.

Работата на Ара Гюлер е показвана в десетки музеи и галерии по света, а през 2023 г. бе показана и в програмата на фестивала „Международни фотографски срещи“ в Пловдив.

Ара Гюлер (1928 – 2018)

е турски фотограф, роден в Истанбул. В ученическите си години е силно повлиян от киното и работи във филмови студии, където помага със сценографията и продукцията. През 1951 г. завършва арменската гимназия „Гетронаган“, а след това започва обучение в театралната сфера.

Докато следва в Стопанския факултет на Истанбулския университет, публикува къси разкази в литературни списания и арменски вестници. Скоро след това Гюлер решава да стане фотожурналист и напуска университета. През 1950 г. завършва военна служба и започва кариерата си във вестник Yeni Istanbul.

Галерия „Синтезис“

Започва да работи като фотожурналист за американската издателска компания Time Life от 1956 г. и за Paris Match и Stern от 1958 г. Става част от екипа на престижната агенция Magnum Photos, която разпространява снимките му и днес. От 1956 до 1961 г. Ара Гюлер е главен фоторедактор на списание Hayat.

В изданието на British Journal of Photography Year Book от 1961 г. той е обявен за един от седемте най-добри фотографи в света. През 1962 г. получава наградата Master of Leica в Германия. Негови творби участват в изложбата Man and His World в Канада през 1967 г. и на панаира Фотокина в Кьолн през 1968 г.

Негова фотография е на корицата на книгата Picasso, Métamorphoses et Unité, с която издателство „Скира“ oтбелязва 90-ия рожден ден на Пикасо. През 1974 г. е поканен да гостува в Америка, където снима множество известни личности, чиито портрети по-късно са показани в пътуващата изложба Creative Americans Around the World.

През 1992 г. дългогодишният му проект за творчеството на великия османски архитект Мимар Синан е публикуван в книгата Sinan, Architect of Suleyman the Magnificent.

През 2002 г. Франция награждава Гюлер със степента „Офицер на ордена за изкуство и литература“, а през 2009 г. Гюлер получава Медала на Париж. Удостоен е с почетни докторски степени от Университета „Йълдъз Текник“ през 2004 г., Университета за изящни изкуства „Мимар Синан“ през 2013 г. и с Наградата за изключителни заслуги на Великото народно събрание на Турция през 2009 г.

Галерия „Синтезис“

През същата година получава награда за цялостен принос от фондация Lucie в САЩ. Творчеството му е част от стотици изложби по целия свят, а фотографиите му са публикувани в десетки книги. Гюлер интервюира и фотографира множество забележителни политици и хора на изкуството – от Уинстън Чърчил, Вили Бранд и Индира Ганди до Мария Калас, Алфред Хичкок, Пабло Пикасо и Салвадор Дали.

Музеят „Ара Гюлер“ и „Архив и изследователски център Ара Гюлер“

са създадени в резултат на партньорство между Ара Гюлер и Доуш Груп. Мисията на музея „Ара Гюлер“ е да споделя разнообразната творческа идентичност, вдъхновяващ живот и ценен архив на фотографа с широката публика. Музеят цели да подчертае и популяризира визуалното, емоционалното и социалното въздействие на фотографията на Гюлер чрез местни и международни изложби, публикации, събития и сътрудничества.

Центърът работи за запазване на архивите на фотографа във формата, избрана от него, и за предаване на наследството му на бъдещите поколения. Освен фотографския архив на Гюлер колекцията включва неговите фотоапарати, лабораторно оборудване, книги, дневници, кореспонденция, лични вещи, както и колекция от произведения на изкуството. „Архив и изследователски център Ара Гюлер“ извършва дигитализиране, индексиране, класификация, консервация и реставрация на тези архиви.

Може да харесате още