Хотели в Аржентина и Уругвай отказват на Роджър Уотърс заради обвинения в антисемитизъм

от Нощни птици

Хотели в Аржентина и Уругвай отменят резервации на Роджър Уотърс заради обвинения в антисемитизъм срещу британския певец, известен с пропалестинската си позиция, съобщиха АП и АФП.

Уотърс трябваше да отседне в Буенос Айрес, Аржентина, преди концертите от турнето си This is Not a Drill на 21 и 22 ноември. Резервациите обаче бяха отменени, като хотелите посочват за причина липса на свободни стаи, пише аржентинският вестник „Пахина 12“.

Хотели в Монтевидео, в съседен Уругвай, също отказват да приемат Уотърс, без да дават обяснения. 

Певецът каза пред „Пахина 12“, че затова още се намира в Сао Пауло, Бразилия, където изнесе концерт преди няколко дена. 

„Имах уговорена вечеря на 16 ноември с Хосе Мухика, бившия президент на Уругвай, който е мой приятел. И не мога да отида … защото израелското лоби и каквото и да се наричат те, ме забраниха“, казва Уотърс.

Председателят на Централния израелски комитет на Уругвай Роби Шиндлер е изпратил писмо до хотел „Софител“, в което го призовава да не приема Уотърс.

Уотърс „се възползва от славата си на артист, за да лъже и да излива омразата си към Израел и всички евреи“, казва Шиндлер, цитиран от „Пахина 12“. „Приемайки го, вие, дори и да не искате, ще разпространявате омразата, която този човек излъчва“, добавя Шиндлер.

Срещу Уотърс от години има обвинения в антисемитизъм, включително критики от страна на правителството на САЩ тази година. Държавният департамент каза, че Уотърс има „дългогодишен опит в използването на антисемитски тропи, за да очерня еврейския народ“.

В разговор с „Пахина 12“ той категорично отрича това. „Правят го, защото вярвам в правата на човека и говоря открито за геноцида над палестинския народ“, казва Уотърс.

В неотдавнашно интервю с журналиста Глен Грийнуолд музикантът казва, че изненадващото нападение на бойци на „Хамас“ в Израел на 7 октомври „е раздухано от израелците, които са измислили истории за обезглавяване на бебета“, припомня Асошиейтед прес.

Може да харесате още