„Истории“-те на Лаура Димитрова и Стефан Алтъков са подредени в изложба

от Нощни птици

„Истории“-те на Лаура Димитрова и Стефан Алтъков ще бъдат подредени в съвместна изложба на „Шипка“ 6 от 6 до 21 февруари.

„Малките лични истории са част от големия наратив на човешката история – богата, пъстра, интригуваща именно поради неизброимите оригинални и неповторими истории на различните хора. Историите биват споделяни по различен начин в различни ситуации – с подчертаване или пренебрегване на отделни детайли, с променяща се последователност във времето на частите на разказа, с допълнения и разкрасяване на случки и събития според настроението на разказващия и конкретния момент, в който се припомнят и описват преживелиците“, разказват организаторите от СБХ.

Оттам допълват, че Лаура Димитрова и Стефан Алтъков разказват своите истории с универсалния език на визуалните изкуства. Всеки от тях използва личен авторски почерк, като в същото време взаимно се допълват.

Лаура Димитрова

е родена в София. Завършва Националната художествена академия в София, специалност „Текстил и мода“ при проф. Димитър Балев. Член е на Съюза на българските художници от 1991. От 2013 г. е доктор, от 2019 г. – доктор на науките. Тя е професор по декоративни изкуства и комбинаторика и теория на художествения образ в СУ „Св. Климент Охридски“.

Работи в областта на визуалните изкуства. Досега е представила 33 самостоятелни изложби в България и чужбина – Париж, (Франция) Мюнхен и Швандорф (Германия), Кавадарци (Северна Македония), Белград, Ниш, Нови Сад и Лесковац (Сърбия), Будапеща (Унгария), Варшава (Полша). Участвала е в над 200 групови изложби, пленери и арт проекти в България и чужбина. Многократно е награждавана за творчеството си.

Нейни произведения са собственост на Националната художествена галерия, на ХГ Русе, ХГ „Илия Петров“, Плевен, ХГ „Христо Цокев“, Габрово, Изложбени зали „Рафаел Михайлов“, В. Търново, ХГ Монтана, ХГ Стара Загора, Музея на хумора и сатирата, Габрово, Cité internationale des arts, Париж, Франция, Къщата за изкуства, Швандроф, Германия, Галерия GEDOK, Мюнхен, Германия и др., както и на частни сбирки в страната и в чужбина. Живее и работи в София, България.

Стефан Алтъков

е роден в София. Завършва специалност „Живопис“ при проф. Найден Петков в Националната художествена академия в София, България. Член е на Съюза на българските художници от 1985. Той е професор по живопис и цветознание в СУ „Св. Климент Охридски“, София, България. Доктор. Заместник-декан на Факултета по науки за образованието и изкуствата на СУ „Св. Климент Охридски“ (2011 – 2019).

Ръководител на катедра „Изобразително изкуство“ (2008 – 2016) и на катедра „Визуални изкуства“ (2016 – 2020). Представя над 40 самостоятелни изложби, участва в над 200 групови изложби, пленери и арт проекти в България и чужбина. Многократно е награждаван за своето творчество на изложби и биеналета в България и чужбина.

Неговите произведения са собственост на Националната галерия (България), Софийската градска художествена галерия, Музея на Националната художествена академия и много галерии в страната, както и на частни колекции в България, Германия, Испания, Франция, Швейцария, Австрия, Италия, Гърция, Турция, Япония, САЩ, Нидерландия, Северна Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Полша и др. Живее и работи в София, България.

Може да харесате още