Италианец твърди, че е разгадал кой е мостът зад Мона Лиза

от Нощни птици

Загадката в една от най-мистериозните картини в света може би е разгадана. Досега не е известно местоположението на Мона Лиза в шедьовъра на Леонардо. Историкът на изкуството Силвано Винчети прави проучвания в множество архиви и дори – полети на дронове. И е по следите на следващата загадка.

Мона Лиза е може би най-известната картина в света и все още представлява мистерия. Поне за една от тях вече се твърди, че е разгадана. Изкуствоведът Силвано Винчети твърди, че е открил кой мост е фон на Мона Лиза. Леонардо да Винчи (1452-1519 г.) е нарисувал моста Ромито в Латерина, градче в провинция Арецо в Тоскана, обяви известният експерт по да Винчи.

Досега учените се колебаеха между два други моста. Винчети също е дългогодишен привърженик на една от двете теории. „Но днес нямам никакви съмнения: на картината е изобразен етруско-римският мост Ромито“, каза той на пресконференция в Рим. 74-годишният художник е председател на комисия, която се занимава с разрешаването на неразгадани досега мистерии, свързани с велики италиански личности или произведения.

Въз основа на проучвания в архивите и на полетите с дрон на място Винчети смята за вече доказано, че да Винчи е нарисувал моста Ромито, от който днес е останала само малка част. Течението на река Арно и дори вълничките в картината – видими зад лявото рамо на Мона Лиза – също съвпадат с гледката на моста в Тоскана. Самият да Винчи често е виждал съоръжението в началото на XVI в., когато рисува Мона Лиза. Дълго време му изпълнявал поръчки и е работил в района.

Снимка: Wikipedia

Мона Лиза е една от най-известните маслени картини в света и е изложена в Лувъра в Париж. От векове се водят спорове за творчеството на художника, изобретателя и универсалния гений да Винчи, например за това кои пейзажи се виждат на заден план. Въпросът кого всъщност е рисувал да Винчи остава спорен в историята на изкуството.

В Италия картината е известна като „La Gioconda“, а французите я наричат „La Joconde“. Имената идват от името на търговец от Флоренция, чиято съпруга вероятно е изобразена на картината. Според други теории ренесансовият художник е изобразил друга жена, а може би дори е рисувал мъж или даже: просто не е увековечил реална личност в творбата си.

Междувременно Винчети все още не е приключил с изследването си на пейзажа зад Мона Лиза. По време на полет с дрон в Тоскана са направени снимки, които също могат да се използват за разшифроване на пейзажа зад дясното рамо на Джокондата. Тези пирамидални хълмове силно наподобяват възвишения, намиращи се само на няколко километра от моста Ромито, съобщава историкът. Въпреки това той все още не е толкова сигурен за този детайл, колкото за моста.

Така пък изкуственият интелект (AI) си представя Мона Лиза:

снимка Фейсбук

*В статията са използвани материали от чуждия печат: https://www.sueddeutsche.de/

Може да харесате още