Какво общо имат Брад Пит и Ник Кейв

от Нощни птици

Благодарение на изключителните си изпълнения в „Легенди за падението“, „Седем години в Тибет“, „Запознай се с Джо Блек“ и „Боен клуб“ Брад Пит се утвърждава като един от най-добрите водещи мъже-актьори в Холивуд през 90-те години на миналия век. След като демонстрира своята изваяна коремна преса на екраните по целия свят, не след дълго Пит се превърна в най-големия сърцеразбивач, заплетен в романтични връзки на високо ниво, първо с Дженифър Анистън, а по-късно и с Анджелина Джоли.

Отвъд блясъка на първите страници на вестниците, Пит е истински артист, както може да потвърди всеки, който е гледал неговата игра. Освен работата си на екрана, сега Пит обича да посвещава солидна част от усилията си на филмовото продуцентство – умение, което му донесе награда „Оскар“. Миналата година, в едно по-малко предсказуемо отклонение в кариерата, Пит разкри новооткритото си хоби – скулптурата, което му позволи да сключи артистичен съюз с Ник Кейв. В продължение на повече от 30 години двойката са близки приятели, откакто се снимат заедно във филма на Том Дичило „Джони Суид“.

Пит описа новата колекция от керамични скулптури като „радикална инвентаризация на себе си“ при първоначалното представяне в Музея на изкуствата „Сара Хилден“ в Тампере, Финландия.

Скулптурите, представени от Пит и Кейв, бяха добавени към по-широка колекция от уважавания художник Томас Хаусаго, който сформира художествен колектив с двете изтъкнати звезди. „За мен и Ник това е нов свят и първото ни участие“, каза Пит пред финландската телевизия Yle на церемонията по откриването през септември миналата година. „Просто се чувствам на правилното място.“

„За мен това е въпрос на саморефлексия. Става дума за това къде съм сбъркал във взаимоотношенията си, къде съм сгрешил, къде съм съучастник“, добави той. „За мен това се роди от притежанието на това, което наричам радикална инвентаризация на себе си, като станах наистина брутално честен със себе си и взех предвид тези, които може би съм наранил, моментите, в които просто съм сгрешил.“

Сред деветте скулптури на Пит в колекцията е „Aiming At You I Saw Me But It Was Too Late This Time“ (Прицелвайки се в теб, видях мен, но този път беше твърде късно) – гипсово пано, „изобразяващо престрелка“ между осем души. Паното показва ръце, глави, длани и крака, които излизат от повърхността, сякаш са под водата. Той може да се похвали и с редица силиконови скулптури във формата на къща, които са изстреляни с пистолет, използвайки различни калибри. В знак на почит към Хаусаго първата скулптура на Пит е модел на къща, изработен от дървесна кора, наречен „House A Go Go“.

Пит започва да се занимава с керамика след развода си с Джоли. Твърди се, че през 2017 г. той е прекарвал до 15 часа на ден в студиото на Хаусаго в Лос Анджелис. Пресата пише, че Пит е поканил Леонардо ди Каприо в студиото си, докато е работил по филма „Имало едно време в Холивуд“, за да се „сближат заради общата им любов към керамиката“, както е заявил тогава източник, близък до двамата. Пред сп. GQ през август 2022 г. Пит описва грънчарството не като изкуство, а по-скоро като „солов, много тих, много тактилен вид спорт“.

Междувременно Кейв, който учи живопис в Технологичния институт „Колфийлд“ в Мелбърн, преди да се занимава с музика, допринася със 17 ръчно рисувани керамични фигурки, изобразяващи „живота на дявола в 17 етапа“. Скулптурите са намек за любовта на Кейв към викторианските стафордширски фигурки „Flatback“, чийто колекционер и страстен любител е самият той.

Въпреки че е предимно скулптор, Хаусаго допринася със серия от картини, вдъхновени от Едвард Мунк за дебютната изложба в скандинавските страни. Вероятно той е искал да добави художествено разнообразие към скулптурите на Пит и Кейв.

Вижте селекция от скулптурите по-долу.

Може да харесате още