Католическият Великден и трапезата в немскоезичния свят

от Нощни птици

С Великден завършва официалният християнски сезон на Великия пост, по време на който хората традиционно се въздържат от сладкиши и алкохол. Затова на Великден често се сервират специални ястия. Но какво традиционно се яде на Великден? В нашата статия ви предлагаме няколко идеи за празничната трапеза.

Великден започва на Велики четвъртък. Както подсказва името, на този ден традиционно се яде нещо зелено.
В унисон с пролетта, на Велики четвъртък в градината вече поникват първите билки. Затова дивият чесън и розмаринът са популярни съставки за ястията на този ден. Спанакът, зелето или тиквичките също са подходящи за „зелени ястия“.

На Разпети петък християните се въздържат от месо в памет на разпятието на Исус. Затова на Разпети петък обикновено се яде риба. На Разпети петък в менюто са включени например херинга с картофи, рибена супа, треска с картофено пюре или риба с паста.

Риба със зеленчуци

Въздържанието от месо на Разпети петък е последвано през останалите дни от великденските празници с разкошни, обилни и сладки ястия.

Велика събота е типичен ден за печене на великденски сладкиши. Популярни са кошничките с мая, великденският хляб, великденските бисквити, великденските агънца, зайчетата с извара или бисквитените сладкиши във великденски форми.

Великденски маслени бисквити

В неделя на Великден хората подреждат богата празнична закуска или дори великденски брънч, на който се ядат сладкишите, приготвени предния ден. Но хлябът, плодовете, обилните плата или малките кифлички също могат да обогатят трапезата ви за закуската на Великден.

Великденска закуска

Цветните великденски яйца, за предпочитане боядисани от вас, завършват великденската закуска. Ястията с яйца като омлет или бъркани яйца също са част от трапезата.

Боядисани великденски яйца

На обяд на Великден се яде месо: традиционното великденско агне може да се сервира с различни гарнитури, на трапезата може да има и питки, печен заек или свинско филе. Рибното филе или печената сьомга също са популярно ястие на Великден.

Великденски козунак


А пък за да изпълните и края на приказката „три дни яли, пили и се веселили“, можете да използвате Великденския понеделник, за да изядете остатъците от предишния ден. Добър апетит!

Може да харесате още