Вечно гладни и дебели

от Искра Ангелова

Сигурно и вие като нас непрестанно се чудите къде грешите. Пиша това, докато ям мноооого странна закуска – в нея има част от нетърпимо на цвят мръснозелено смути, което създадох от няколко листа зелена салата, една зелена ябълка, сока от един лимон, куркума, джинджифил и канела и то придоби отенъка на бебешки памперс след силно хранително отравяне. Към това ужасно безвкусно нещо прибавих фибри, овесени ядки, орехи и някаква много скъпа гранола с кокосова захар и бог-знае-какви-еко-био-глупости… Ефектът е с цвят и вид на повръщано, напълно безвкусен. Но пък – казват – здравословен? Ммм. Надали. Ако животните сред природата ядяха неща, които ги отвращават на вид, естественият подбор нямаше да остави никакъв шанс на човека да успее да еволюира… Много отдавна щяхме да сме приключили с тези мъки.

През последните години правих много неща, но едно от тях беше сайтът за бъдещи и настоящи майки Мамапедия. Покрай записите за него се срещнах с няколко диетолози и мога да обобщя техните съвети така:

Гайдурков: Яжте като прародителите си, вие сте хищници.

Д-р Гайдурков ви посреща в облян от слънцето вестибюл, а зад гърба му е библиотеката на родителите му. Чувствате се все едно сте се върнали в детството. Докторът е завършил медицина, има няколко дипломи, но сега се занимава с лечение и режими на база суровоядство. Колкото по-малко топлинна обработка, казва той, толкова по-здравословна е храната. Много плодове и зеленчуци, много целина, авокадо, изобщо – зелени зеленчуци, месата ги суши, яйцата ги препоръчва сурови. Категоричен е, че домашните любимци страдат от рак, единствено защото ядат готвена храна. Самият доктор изглежда пращи от здраве – елегантна фигура, здрав тен от топлите страни, категоричност по политическите въпроси – нещо, което все повече ми липсва! Човек с добро здраве, самочувствие и увереност. Опашката пред кабинета му не свършва.

Илиян Найденов: поне три пъти на седмица в залата!

Той е инструктор по фитнес, така че неговите съвети са малко по-различни. Според него спортът е единственият път към здравата, стройна фигура и както всички спортисти – и той набляга на протеините в диетата. Аз нямам време за спорт и гледам с тъга на такива съвети, защото един час спорт на ден са всъщност три – докато отидеш, облечеш се, загрееш, изкъпеш се и се върнеш. Кой има такова време? Аз работя от 8:00 до 20:00. Всеки ден. Най обичам, когато тук се включат разбирачите и започнат да ме карат да ходя по 10 000 крачки на ден. Ама това отново са поне два празни часа! Нямам ги! А и, честно казано, откакто градът ни заприлича на мръсен и разбит космополитен от третия свят – хич не ми е приятно да ходя по улиците му.

Тук се намесват всички онези режими, които те карат да ядеш много мазно и протеини. Не ми е ясно какво се случва с холестерола при това положение, но знам, че от диетата на д-р Дюкан много хора си разболяха бъбреците и жлъчките, че и черния дроб. Включително мои познати. Истина е, че от нея се отслабва, но пък се и разболява. Това е и теорията на гръка Ипократис, който има сайт, бизнес и кабинет, и ще ви изготви индивидуален режим.

Ипократис: създайте си здравословен режим, не правете диети!

Той е ведър и весел, има си жена-българка и е много спокоен по отношение на правилното хранене. Според него всяка диета е вредна и ги препоръчва, само ако човек трябва да се подложи на операция и за целта се налага бързо да отслабне. Истината е, казва Ипократис, че каквото и да се случи с една диета, тя трае определен период от време. И после всичко се връща в началото. Единственият изход, според него, е да се изгради навик за здравословно хранене, който човек да спазва цял живот. 21 дни май беше времето за създаването на нов навик. Е, яжте повече плодове и зеленчуци, спрете вафлите и чипсовете, старайте се да ядете често и разнообразно, казва Ипократис. Няма проблем да се яде школад, въпросът е в количеството. И смята, че всичките тези био-еко храни, пълнозърнести хлябове и др. са тинтири минтири – само мода и бизнес. Няма лошо в хляба, ако е с мярка, твърди той. И много вода. Това всички го казват. Ама аз бях чула и друго – че бъбреците не харесват три пъти повече вода от обикновено. Казва ли ти някой?

Последното, което прочетох беше статия в един италиански сайт. Като се замисля – италианците, макар да ядат много пица и паста, изобщо не са дебели. Според учителката по италиански Франческа това е, защото добрата паста се прави от един специален сорт твърда пшеница, която е по-диетична. Затова съветва да купуваме био паста или пълнозърнести макарони.

Ето какво пишат за бързия метаболизъм в сайт за подобни здравословни храни в Италия:

Последните проучвания разкриват, че не по-малко важно е кога се храним, а не само с какво и колко.

Моментът на събуждане сутрин е решаващ за нашия метаболизъм, пишат италианците. Какво ядем на закуска е първият сигнал, който даваме на организма: ако я пренебрегнем или още по-лошо – пропуснем, това ще се отрази негативно на целия ни ден. Ако не ядем достатъчно за закуска, всъщност изпращаме алармен сигнал към тялото си, който е предупреждение за „глад“, а той тласка метаболизма да се забави, за да натрупа в резерв всичко, което може. Това гладуване води до наддаване на тегло. Ако вместо това си направим добра и здравословна закуска, сигналът ще бъде друг: имаме си достатъчно енергия, заситени сме и така метаболизмът ни ще може да се активира по най-добрия начин, без да се забавя. Следователно първата закуска сутрин е най-важното хранене за деня и никога не трябва да се пропуска. (Да чуя тук почитателите на т.нар. Fasting… Според мен техният метод изобщо не работи.)

Значението на правилните калории

Дневният калориен прием не трябва да бъде твърде нисък, защото ако организмът не получава достатъчно енергия – ще премине в енергоспестяващ режим. Всъщност, за да разполага с количеството неполучена енергия, организмът автоматично намалява метаболизма, превръщайки мускулите в полезни количества енергия. Но мускулите служат, за да ви държат тонуса на метаболизма: мускулната тъкан изгаря енергия, дори когато е в покой, за разлика от мазнините, които са инертни.

Инсулинов баланс, правилното хранене също е протеин

Всяко дете знае, че инсулинът е хормон, произвеждан от панкреаса. Основната му цел е да влезе в действие, когато кръвното ниво е високо. Тялото постоянно измерва това ниво: когато е твърде ниско, се задейства стимулът на глада, когато е твърде високо, панкреасът отделя инсулин, който се използва за премахване на излишните захари.

Те се представят като резерв, наличен при необходимост; заделените захари след това се трансформират в триглицериди и се съхраняват в слоевете мазнини, от които ще бъде трудно да ги премахнете. За да избегнете всичко това и да поддържате инсулина в равновесие, е достатъчно винаги да се храните в комбинация с въглехидрати и протеини, от първата закуска и през всички хранения.

Също така е от основно значение да изберете пълнозърнести храни (с нисък гликемичен индекс), да консумирате няколко прости захари, комбинирайки всичко със здравословно движение. Минималното необходимо физическо усилие е половин час на ден или един час три пъти седмично.

Кога да ядете, за да поддържате метаболизма в баланс

Проучване на Института за биологични изследвания Salk в Сан Диего установи, че храненето на редовни интервали ще помогне на метаболизма. Съветът на учените е да се хапва по-често, от първата закуска до вечерята, в рамките на времеви прозорец, вариращ от девет до петнадесет часа. Отвъд този праг рискът от затлъстяване ще се увеличи. По принцип трябва да се закусва в осем часа сутринта и би било за предпочитане да приключите хранителния си ден средно в 20:00 часа вечерта, като не ядете нищо до 8 сутринта на следващата сутрин. Изследователите казват, че времето за хранене има пряко влияние върху ритъма на светлите и тъмните цикли, което от своя страна засяга функционирането на гените, участващи в поддържането на метаболизма. Следователно може да се каже, че времето, в което се консумира храна, е в състояние да „нулира“ вътрешния ни часовник.

Не само закуска, но и други хранения

След балансираната закуска не забравяйте междинната закуска – с плод или зеленчук. И вие сте чували, че плодът трябва да се яде сам, не като десерт към друго хранене. Два часа след разнообразния ви обяд може да следва отново плод или зеленчук – като следобедна закуска, и накрая лека вечеря (но е важно да не е много късна). Вниманието отностно приема на калории насърчава активността на метаболизма. Общо взето всички диетолози съветват въглехидратите да се приемат сутрин, а протеин и салата – вечер.

Следователно ще започнем със добро засищане от сутринта и след това ще намалим приема на калории вечер, като по този начин ще ограничим нощната фаза на натрупване (и стратификацията на мазнините, типична за тези, които ядат преди сън). И накрая, нека имаме предвид, че за метаболизма е важно разнообразието – и колкото по-пълно и разнообразно е ястието, толкова повече енергия изгаря тялото.

Така че… не знам какво да ви кажа освен: закусвайте, спрете белия хляб и захарта, и по възможност – спрете да работите толкова много, за да имате време за разходки по грозните и мръсни улици. А в един по-добър свят – 1 час спорт, много фрешове и смутита, плодове и зеленчуци, хубаво, чисто месо и яйца, добро настроение и спокойствието, че най-хубавото предстои!

Може да харесате още