Кои са филмите в двете конкурсни програми на „Златна роза“?

Дългоочаквани заглавия и изненади в двете конкурсни програми в на 41-то издание на „Златна роза“ 20-28 септември, Варна

от Нощни птици

Най-новото българско кино ще бъде прожектирано по време на 41-ото издание на „Златна роза“. Фестивалът тази година ще се проведе от 20-и до 28-ми септември във Варна.

Сред най-чаканите заглавия е новият проект на Стефан Командарев „Уроците на Блага“, носител на голямата награда на Карлови Вари и белязал завръщането на актрисата Ели Скорчева в киното. Това ще е първият публичен показ на продукцията у нас преди официалната премиера през ноември и влиза в надпреварата за статуетката „Златна роза“.

На престижния форум ще бъдат показани и игралните дебюти на аниматора Тео Ушев „Ф 1.681“ и документалиста Тонислав Христов „Добрият шофьор“. С втория сред специалните гости ще са актьорите Малин Кръстев и Герасим Георгиев-Геро, които изпълняват и главни роли в продукцията.

В програмата влиза и новата интерпретация по мотиви от Йовковата „Чума“, дело на Иван Владимиров и с участието на Свежен Младенов.

На историческа тематика е и последния филм на Георги Дюлгеров – „Записки по едно предателство“.

Яна Титова ще представи втория си игрален филм – „Диада“, разнищващ важната социална тема на съдбата на поколението, чиито родители емигрират, защото не могат да печелят достатъчно.

Общо 12 пълнометражни филма ще се състезават в категориите на пълнометражния конкурс и 25 – в конкурса за късометражни филми.

В късометражния конкурс на тазгодишното издание на „Златна роза“ преобладават новелите с продължителност между 20 и 30 минути. Разнообразието от теми и творчески почерци, както и зрелостта на реализацията в някои от тях обещават навлизането на редица нови „гласове“ в съвременното българско игрално кино.

В програмата са включени „Любима“, първият филм на Майя Виткова след „Виктория“ (2014), режисьорският дебют на Христо Шопов „Тест“, „Инга“ на Николай Урумов (продуцент на „Петя на моята Петя“), „Театрален романс“ на номинираната за студентски „Оскар“ (с „Танда“) Теодора-Косара Попова, „13-и август“, дебют на театралния актьор Венцислав Сариев и още 20 късометражни игрални филма.

Наред с младите и по-малко известни актьори в късометражните филми участват и звезди като Йоана Буковска, Параскева Джукелова, Койна Русева, Христо Шопов, Захари Бахаров, Рашко Младенов, Валентин Ганев и др.

Може да харесате още