Кой е носителят на Нобел за литература – гледайте на живо

от Нощни птици

Носителят на тазгодишната Нобелова награда за литература беше обявен днес в Стокхолм. 

Шведската академия оповести името на лауреата в церемония малко след 11:00 часа по Гринуич, или в 14:00 часа българско време. Тази година престижната награда е придружена от чек за 11 милиона шведски крони (около 1 милион щатски долара).

Академията никога не публикува кратък списък, което прави предположенията за избора ѝ трудни. Обсъжданията ѝ се пазят в тайна в продължение на 50 години.

Малко предистория

Миналата година френската писателка Ани Ерно спечели наградата „за смелостта и клиничната прецизност, с които разкрива корените, отчужденията и колективните ограничения на личната памет“. Ерно стана седемнайсетата жена, удостоена с Нобелова награда за литература.

Година по-рано отличието изненадващо беше присъдено на сравнително неизвестния тогава писател от Танзания Абдулразак Гурна.

Нобеловата награда за литература е четвъртата, която ще бъде обявена, след като тази седмица станаха известни лауреатите в научните категории за физиология и медицина, физика и химия.

Наградите обикновено се връчват на церемония на 10 декември, когато е годишнината от смъртта на дарителя им и изобретател на динамита Алфред Нобел (1833 – 1896).

Церемонията се провежда в Стокхолмската филхармония, където на украсена с цветя сцена крал Карл XVI Густаф връчва на лауреатите златен медал с портрет на основателя на наградата и специална грамота. Два поредни пъти – през 2020 г. и 2021 г., награждаването се проведе в онлайн формат заради пандемията.

Според завещанието на Нобел наградата за литература трябва да бъде присъдена на автора на „най-доброто идеалистично литературно произведение„. Какво всъщност се е имало предвид под „идеалистично произведение“, все още е предмет на дискусия, пишат агенциите.

Името на Нобеловия лауреат за литература ще бъде обявено от постоянния секретар на академията Матс Малм, професор по литература в университета в Гьотеборг. След това председателят на Нобеловия комитет по литература Андерс Улсон ще говори за автора.

Как стават номинирането и изборът за Нобелова награда за литература

Членове на Шведската академия и на подобни институции в други държави, професори по литература и лингвистика, носители на награди от предишни години или председатели на писателски организации имат право да предлагат кандидати. Всяка година през октомври академията изпраща 600 – 700 покани до своите колеги в различни страни, за да предложат кандидати. Това трябва да стане до 31 януари същата година, за да може Шведската академия да определи през пролетта първо 20-те най-заслужили писатели, а след това да намали списъка до 5. През лятото членовете на Академията трябва отново да се запознаят с творчеството на номинираните, за да обсъдят кандидатурите им през есента. Новият лауреат се избира чрез гласуване на заседание час и половина преди обявяването на резултатите.  

Името на бъдещия носител на най-престижната награда в света се пази в тайна до последния момент. Пълният списък на тазгодишните номинирани ще бъде разсекретен едва след 50 години, а документите ще могат да бъдат разгледани в архива на Шведската академия в сградата на Стокхолмската фондова борса в Стария град през 2073 г.

Така например от архивите, отворени тази година, става ясно, че основният конкурент на германския писател Хайнрих Бьол за Нобеловата награда през 1972 г. е бил неговият сънародник Гюнтер Грас. Сред имената, споменати преди 50 години, фигурират тези на редица известни писатели като Хорхе Луис Борхес, Алберто Моравия, Астрид Линдгрен.

Когато става въпрос за наградата за литература (както и за тази за мир), изборът на Шведската академия обикновено предизвиква най-много въпроси – както сред обществеността, така и сред експертите. Така например още първият лауреат на наградата през 1901 г., френският поет и есеист Сюли Прюдом, е приет изключително противоречиво. Група шведски културни дейци, сред които писателката Селма Лагерльоф и художникът Андерш Цорн, начело с писателя Аугуст Стриндберг се противопоставят на решението на Шведската академия. Според тях тя е трябвало да награди Лев Толстой като най-значим представител на световната литература.

Когато защитава избора си на лауреати, Шведската академия твърди, че в него не става дума за политика, за представителен избор на литератор от дадена страна или пол, а само за литература. Познавачите обаче отдавна поставят под съмнение този аргумент.

Кои са тазгодишните претенденти според букмейкърите

Сред фаворитите за 2023 г. според шведските медии са китайската писателка Цан Сюе, шведската писателка Керстин Екман, руската писателка Людмила Улицка, норвежкият драматург Юн Фосе, кенийският писател и драматург Нгуги уа Тионго, австралийският писател Джералд Мърнейн. 

Не е изключено лауреати да станат норвежкият писател и драматург Даг Сулста, британският писател от индийски произход Салман Рушди, френският писател Мишел Уелбек или нигерийската писателка Чимаманда Нгози Адичи. 

Споменават се и имената на френската писателка Мариз Конде, която бе удостоена с алтернативната Нобелова награда за литература за 2019 г. в Стокхолм от Новата шведска академия, а след това за нея гласуваха онлайн най-много библиотекари в Швеция, както и на родената в Антигуа и Барбуда писателка Джамайка Кинкейд, норвежкия писател Карл Уве Кнаусгор и румънския поет и романист Мирча Картареску.

Сред възможните победители за пореден път се споменават сирийският поет Адонис, японският писател Харуки Мураками и сомалийският писател Нурудин Фарах.

Начело в списъка на букмейкърите са Юн Фосе и Цан Сюе, следват Джералд Мърнейн, Ан Карсън, Людмила Улицка, Нгуги уа Тионго, Мишел Уелбек, Салман Рушди и Харуки Мураками, Мариз Конде и Джамайка Кинкейд.

От 1901 г. Нобеловата награда е присъдена 616 пъти на 989 души и организации, като Нобеловите лауреати за литература са 119. 

Дали тази година Нобеловата награда за литература ще бъде присъдена на руски, или украински писател, или Шведската академия ще избере по-дискретен скандинавски автор? Според експерти престижната литературна награда може да направи откровено политически избор.

Името на руската писателка и противничка на Кремъл Людмила Улицка, сравнявана от критиците с титаните Лев Толстой или Джон Стайнбек, доста често се появява в прогнозите. Улицка се обявява срещу руската политическа власт от началото на войната в Украйна, осъждайки тази „безсмислена“ офанзива. 

За Бьорн Виман, главен редактор на всекидневника „Дагенс Нюхетер“ – DN, Академията ще изпрати „откровено политическо послание“, отличавайки тази авторка, която е в изгнание в Германия.

Личното му предпочитание обаче е за Салман Рушди, чието име се споменава от години. „Крайно време е той да спечели и ако го направи, ще сваля шапка на академията, защото това би било признание за свободата на изразяване“, казва Виман. Известният британец има издадена от Иран фетва за неговите „Сатанински стихове“ (1988) и през август миналата година стана жертва на сериозно нападение.

Шведската академия би могла да награди писател, който не е толкова известен на широката публика, като авангардната китайска писателка Цан Сюе или норвежкия драматург Юн Фосе, чиито пиеси са най-поставяни в Европа. 

„Все още е много трудно да се предположи и да се знае как решават членовете на Шведската академия, тъй като те казват, че не вземат под внимание актуалните обществени или политически дебати при присъждането на наградата“, казва Лина Калмтег, литературен журналист в шведското обществено радио (SR). 

Гледай на живо

Обявяването на победителя можете да гледате на живо на страницата на наградите или в YouTube.

Може да харесате още