Салман Рушди за новата цензура в книгите: Свободата на словото никога не е била толкова застрашена

от Нощни птици

Британският писател от индийски произход Салман Рушди атакува усилията на издателствата да направят Джеймс Бонд политически коректен като нарече опитите „комични“, предава Daily Telegraph.

„Свободата на словото на Запад никога не е била толкова застрашена“, предупреждава авторът, който атакува преработката на книгите на Роалд Дал и Иън Флеминг.

Авторът заяви, че класическите книги трябва да бъдат приемани като продукт на своето време и ако това е трудно за възприемане, по-добре да не се четат. „Прочетете друга книга, но не се опитвайте да претворявате вчерашното произведение в светлината на днешните нагласи“, допълни той.

Тези негови думи бяха изречени по време на раздаването на британските награди за книги, които се проведоха в хотел Grosvenor House в Лондон.

Рушди прие отличието „Свобода за публикуване“ и изпрати видеопослание. Той се възстановява в дома си в Ню Йорк от нараняванията, получени при нападение с нож миналото лято. Авторът на противоречиво приетия роман в ислямските страни „Сатанински строфи“ пострада по време на литературно четене и животът му беше в опасност.

Писателят уточни, че е очевидно, че в части от света цензурата е била разпространена от много време. Той посочи, че това е ставало в страни като Русия, Китай, донякъде и Индия. Но също така допълни, че в западните държави доскоро е имало доста голяма свобода в областта на издателската дейност.

„Сега, докато седим тук, в Съединените щати, трябва да наблюдаваме изключителната атака срещу библиотеките и книгите за деца в училищата. Това е доста тревожно и ние трябва да сме съвсем наясно със случващото се и да се борим много сериозно срещу него.“ Салман заяви, че приема наградата си за „всички, които се борят“ за свободата на словото.

По думите му, в момента издатели се опитват да омаловажат творчеството на творци като Роалд Дал и Иън Флеминг.

По този начин Салман Рушди се противопостави на Ian Fleming Publications Ltd., която притежава правата върху творчеството на автора на Бонд. Компанията възложи на по-„чувствителни“ читатели да прегледат романите му и в резултат на това някои изображения на чернокожи герои бяха преработени или премахнати.

Книгите на Роалд Дал също са много редактирани, за да се изключат потенциално обидни описания. И някои творби на Агата Кристи попаднаха под ударите на цензурата.

Съвсем скоро и носителят на „Оскар“ Ричард Драйфус се възпротиви на новите правила за американските отличия, които са включили четири задължителни нови стандарта за многообразие. Те ще бъдат въведени за предстоящите награди „Оскар“ през 2024 г., като поне два от четирите трябва да бъдат изпълнени, за да бъде валидна кандидатурата за най-добър филм.

В предаването на PBS „Firing Line With Margaret Hoover актьорът заяви: „Това е изкуство. И никой не бива да ми казва като артист, че трябва да се поддам на най-новата, най-актуалната идея за това какво е морал.“ Актьорът попита: „Наистина ли рискуваме да нараним чувствата на хората?“ и уточни, че подобно нещо не може да се регламентира със закон. Той призова хората да оставят живота да бъде живот. „Съжалявам, но не мисля, че в страната има малцинство или мнозинство, което трябва да бъде обслужвано по този начин“, заключи Драйфус.

Може да харесате още