„Козата, или Коя е Силвия“ ще се играе за последно в Народния театър

от Искра Ангелова

„Козата, или Коя е Силвия?“ от Едуард Олби – за 250-и път на сцената на Народния театър

„След повече от четиринадесет години интензивен сценичен живот, двеста и петдесет изиграни представления в мандатите на пет ръководства, шест национални награди и несекваща публика от няколко поколения, на 1 декември 2023 година на Камерната сцена на Народния театър „Иван Вазов“, за последен път в тази си сценична интерпретация и с този актьорски състав, ще изиграем „Козата, или Коя е Силвия?“ от Едуард Олби“, посочва режисьорът на спектакъла Явор Гърдев във връзка с предстоящото на 1 декември 250-о представление на „Козата, или Коя е Силвия? (Бележки към дефиницията за трагедия)“.

Премиерата на спектакъла е на 11 октомври 2009 г. на Камерна сцена в Народния театър, като специален гост на събитието и активен участник в работата по проекта е авторът на пиесата, превърнала се само за няколко години в класика на 21. век – Едуард Олби.

С „Козата, или Коя е Силвия?“ Едуард Олби конструира провокативен разказ за положение на „другия“ човек в обществото. Един успешен 50-годишен архитект, добре образован и с чудесно семейство, постигнал всичко в кариерата си, се влюбва в коза и се оказва в ситуация на радикално отчуждение от най-близките си хора. Изследвайки тази безумна ситуация, автор и режисьор поставят въпроса за трагедията на „различния“ човек, както и за тази на „нормалните“, които все още го обичат, но вече не могат да понесат присъствието му сред тях.

Участват Бойка Велкова (Стиви), Михаил Билалов (Мартин), Юлиан Вергов (Рос), Мартин Димитров/Иво Аръков (до 133-то представление) в ролята на Били.

Преводът е на Харалампи Аничкин, сценографията и костюмите са дело на Никола Тороманов, музиката – на Калин Николов, драматург на постановката е Розалия Радичкова, а автор на плаката е Стефан Десподов.

Спектакълът е отличен с:

2009 Награда на Обществото на независимите театрални критици

2010 Награда АСКЕЕР за най-добро представление

2010 Награда АСКЕЕР за режисура на Явор Гърдев

2010 Награда АСКЕЕР за сценография на Никола Тороманов

2010 Награда АСКЕЕР за водеща мъжка роля на Михаил Билалов за ролята на Мартин

2010 Награда ИКАР за най-добра мъжка роля на Михаил Билалов за ролята на Мартин

Спектакълът е реализиран с подкрепата на Посолството на САЩ в Република България, Фондация „Америка за България“ и Американска фондация за България. 

Може да харесате още