Мелиса Барера: Мълчанието не е опция

от Нощни птици

„Мълчанието не е опция.“ С тези думи Мелиса Барера реагира на уволнението си от „Писък“ VII заради публикации, свързани с Израел и „Хамас“.

Нейните изказвания бяха изтълкувани като антисемитски, въпреки че самата актриса заяви, че осъжда антисемитизма, но и ислямофобията. Затова и ще продължи да се изказва по повод конфликта между Израел и „Хамас“, предава The Guardian.

Барера, която участва в петия и шестия филм „Писък“, трябваше да се снима в предстоящата седма част. Нейната открита подкрепа за Палестина в социалните медии обаче я изкара извън франчайза. В изказванията си тя описва Израел като извършващ „геноцид“ и „брутално убиващ невинни палестинци, майки и деца, под претекст, че унищожава „Хамас“.

„Западните медии показват само (израелската) страна. Защо го правят, ще ви оставя да си направите извод сами“, пише тя на 22 октомври, като добавя: „Нямаме нужда от повече омраза. Никаква ислямофобия. Никакъв антисемитизъм.“

Във вторник Барера беше уволнена от „Писък“ VII от продуцентската компания Spyglass Media, която потвърди пред Variety, че решението се дължи на някои нейни постове в социалните мрежи, които бяха изтълкувани като антисемитски.

„Нямаме никаква толерантност към антисемитизма или подбуждането към омраза под каквато и да е форма, включително фалшиви препратки към геноцид, етническо прочистване, изопачаване на Холокоста или нещо, което грубо преминава границата на речта на омразата“, заяви говорител на Spyglass пред Variety.

В сряда Барера направи изявление в Instagram stories. „На първо място осъждам антисемитизма и ислямофобията. Осъждам омразата и предразсъдъците от всякакъв вид срещу която и да е група хора.

„Като латиноамериканка, горда мексиканка, чувствам отговорността да имам платформа, която ми позволява привилегията да бъда чута, и затова се опитах да я използвам, за да повишавам осведомеността за проблемите, които ме вълнуват, и да давам гласа си на нуждаещите се“, продължи тя.

„Всеки човек на тази земя … заслужава равни човешки права, достойнство и, разбира се, свобода. Вярвам, че една група хора НЕ са нейното ръководство и че нито един ръководен орган не трябва да стои над критиката.“

„Моля се ден и нощ да няма повече смъртни случаи, да няма повече насилие и да има мирно съвместно съществуване. Ще продължа да говоря за тези, които най-много се нуждаят от това, и ще продължа да се застъпвам за мир и безопасност, за човешки права и свобода. Мълчанието не е опция за мен.“

След уволнението на Мелиса, Джена Ортега пък заяви, че се е оттеглила от филма заради трудности в графика. Двете актриси бяха сестрите Тара и Сам Карпентър в предишните два филма от поредицата.

Барера не е единственият човек в Холивуд, който е подложен на обстрел заради постове и действия във връзка с войната между Израел и „Хамас“.

Преди нея и Сюзън Сарандън беше изключена от холивудската агенция за таланти UTA, след като се изказа на митинг в подкрепа на Палестина. Носителката на „Оскар“ бе критикувана за думите си: „Има много хора, които се страхуват да бъдат евреи в този момент и усещат какво е да си мюсюлманин в тази страна.“

А миналия месец Маха Дахил, съпредседател на филмовия отдел в холивудската агенция CAA, подаде оставка от борда на агенцията след отзвук на споделените от нея публикации в Instagram, които гласяха отчасти следното: „Аз съм мюсюлманка: „Какво е по-сърцераздирателно от това да станеш свидетел на геноцид? Да си свидетел на отричането, че геноцидът се случва.“

Впоследствие сценаристът Арън Соркин обяви, че напуска CAA, като заяви: „Маха не е антисемит, тя просто греши“.

По-късно Дахил поднесе публично извинение. „Допуснах грешка в моя Instagram, в който беше използван обиден език – каза тя. – Съжалявам за болката, която съм причинила.“

Може да харесате още