Стрийт арт срещу домашното насилие

от Нощни птици

Стрийт арт стенопис символизира борбата с домашното насилие. Творбата е дело на художничката и графити артистка Точка спот и ще бъде показан в двора на „Гьоте институт“ на 25 ноември.

Стенописът е вдъхновен от женските борби за достоен живот, равноправие и елиминиране на насилието във всичките му форми и измерения.

Името на стенописа е „Коса“, а посланието, което носи – „Нито една повече“. „През последните три години #НитоЕднаПовече се превърна в много повече от слоган и успя да обедини хиляди хора в страната и чужбина, предизвиквайки вълна̀ от невиждана досега в обществото ни солидарност и подкрепа към жертвите на насилие“, казват организаторите.

Идеята за създаването на стенописа е част от кампанията на „Феминистки мобилизации“ за повишаване на обществената чувствителност по темата за домашното и джендърното насилие по случай 25 ноември, Международния ден за елиминиране на насилието над жени, разказват от неформалния колектив.

„Инициативата има за цел и да постави на преден план жените художнички в уличното изкуство, които често се изправят пред сериозни бариери, когато става въпрос за равностойно заплащане на труда, видимост и представителство“, обясняват те.

Може да харесате още