120 художници във „Формат 30/30“

от Нощни птици

За двадесет и втори път в галерия „Астри“ се подрежда годишната изложба за живопис с формат 30/30. Откриването е на 24 ноември.

Изпитвам благодарност към големите майстори, имената в съвременната българска живопис, за щедрия им жест на участие в изложбата, казва кураторът Вихра Пешева и допълва, че тук има силно присъствие на зрялото поколение художници.

„Възхищавам се на доайените в живописта, съхранили ентусиазма и истинското си любопитство към този свят. В изкуството няма предели“, продължава тя и допълва, че от страна на новите поколения художници се появяват силни творци „с лице и характер, с обноски и чара на младостта си, и дават огромни надежди за бъдещето“.

За първи път „Формат 30/30“ се провежда през зимата на 2002 г., когато в изложбата участват 46 художници. Ядрото творци от първата изложба е съхранено, но има и съвсем нови автори, като идеята на организаторите е да оформят моментно впечатление на съвременната българска живопис.

Задачата им е да включат над 100 творци от цялата страна в експозицията, като тази година участниците са 120. Също така има картини и на чуждестранни художници – двама френски и един американски.

Изложбата ще продължи в галерия „Астри“ до 29 януари 2024 г.

Може да харесате още