Международното биенале на стъклото събира автори от италианската муранска школа

от Нощни птици

Стъклото в различните му форми показва четвъртото издание на Международното биенале на стъклото (МБС) в София. Тази година събитието ще се проведе от 6 октомври до 3 декември в „Квадрат 500“.

Сред участниците са автори от италианската (муранска) школа в художественото стъкло.

„Благодарение на съдействието на Италианския културен институт в София, с пластика, напомняща разточителното рококо, участва един от световноизвестните италиански майстори – Лучо Бубако, както и изкусната бижутерка Катерина Дзуки. Тяхна съвместна творба беше показана на предишното издание на биеналето“, разказват организаторите.

Акцент в събитието е и представяне на нидерландски художници, селектирани от куратора Хан де Кльойвер, който е член на международното жури.

Чешката манифактура за стъкло Бома/Bomma показва отличени автори в организирания от нея ежегоден световен конкурс по студена обработка на стъкло GCWC, провеждан в град Светла над Сазава, Чехия, допълват от екипа на международното биенале.

Надслов на събитието е „Заедно“ и събира творци от 48 държави. Работите им са разположени в „Квадрат 500“, галерия „Средец“ на Министерството на културата и галерия „УниАрт“ на Нов български университет.

Може да харесате още