Министърът на културата награди Джон Малкович във Варна

от Нощни птици

Известният театрален и филмов актьор Джон Малкович получи награда във Варна от министъра на културата Кръстю Кръстев.

Той е първият чуждестранен творец, носител на плакета „Принос в развитието на културата“. Отличието е учредено от служебния министър на културата Велислав Минеков през 2021 г.

Звездата от „Да бъдеш Джон Малкович“, „Въздушен конвой“ и „Опасни връзки“ гостува в морския град, където участва в постановката „Адска комедия: признанията на един сериен убиец“, част от програмата на фестивала „Варненско лято“. Именно с този спектакъл на 23 юли завърши 31-ото издание на Международния театрален форум.

Постановката е режисирана от Михаел Щурмингер, а Малкович се превъплъщава в образа на австрийски сериен убиец на жени Джак Унтервегер. На сцената на Фестивалния и конгресен център във Варна му партнират и известните оперни прими Чен Райс и Сузане Лангбайн.

Джон Малкович гостува и по-рано в страната тази година. През февруари той излезе на сцената на Народен театър „Иван Вазов“, където с литовската актриса Ингеборга Дапкунайте участваха в постановката „В самотата на памуковите полета“.

Актьорът се появи и на откриването на изложбата на фотографа Сандро Милър, в която Малкович отново е в главната роля, влизащ в образите на различни знакови личности. Експозицията можеше да се види в Националната галерия в столицата.

Може да харесате още