Национален фонд „Култура“ ще разпределя 80 милиона по плана за възстановяване, директорът вече носи отговорност за финансираните проекти

от Нощни птици

Парламентът прие на първо четене законопроект за цялостна реформа на уредбата на Национален фонд „Култура“. Щом нормативните промени влязат в сила, изпълнителният директор на НФК вече ще носи отговорност за финансираните проекти. Необяснимото напрежение по отношение на настоящия директор дойде, след като се разбра какъв огромен ресурс ще преразпределя Фондът. Както pticite.com писа, НФК излезе с конкретни предложения за промени в ЗЗРК с цел опазването си.

От 178 гласували народни представители „за“ бяха 173, „против“ – двама, а трима се въздържаха за гласуването на измененията в Закона за закрила и развитие на културата. 

Председателят на Комисията по култура и медии и основен вносител на законопроекта Тома Биков (ГЕРБ) каза, че законът нанася съществени промени в работата и функционирането на НФК. 

Той призна, че макар на пръв поглед промените да се налагат заради скандалите около финансираните от НФК проекти през последните години, истинската причина е същественото увеличение на бюджета на фонда. 

Биков обясни, че при създаването си в продължение на години НФК е разпределял средно по 600 – 700 хиляди лева годишно, а в последните години (заради подкрепящите културата мерки на ЕС по време на епидемията и след нея, бел. ред.) бюджетът му е станал многомилионен. През 2022 г. например, по време на правителството на Кирил Петков, НФК е разпределил 39 млн. лв. в сектора. 

Новината е, че НФК ще бъде основният инструмент за разпределяне на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост в сферата на културата. В Плана са предвидени общо 80 млн. лв., които трябва административно да се разпределят в културния сектор. 

Досегашната уредба щеше да бъде неефективна“, каза Биков. Той обясни, че като цяло българските културни центрове са подложени на ограничаващия ги количествен принцип – брой продадени билети и т.н., но че НФК има възможност да надгради това с качествено съдържание.

Предложените промени осигуряват плавен преход от настоящата организация на НФК към неговия нов институционален и функционален модел, като по този начин се създават условия за изпълнение на ангажименти по Националния план за възстановяване и устойчивост, пише в мотивите на законопроекта. 

„Тези промени са част от ПВУ, но не това е основната причина. Уредбата ще предвижда този, който взема решенията, да носи отговорност. Това е нещо, което не съществува в момента във НФК“, подчерта Тома Биков. 

Може да харесате още