Невиделият прожекция у нас заради партия Възраждане филм „Близо“ на Лукас Донт спечели наградата LUX

от Нощни птици

Филмът на Лукас Донт „Близо“ (Close) спечели наградата LUX на публиката, след като 45 хиляди зрители в Европа избраха него за свой фаворит.

Сред останалите претенденти за приза бяха „Алкарас“ на испанеца Карла Симон, „Изпепеляващи дни“ на турчина Емин Алпер, „Блуждаещ огън“ на португалеца Жоао Педро Родригеш и „Идиотският триъгълник“ на шведа Рубен Остлунд.

Филмът стана особено известен у нас след като последователи на „Възраждане“ спряха прожекция на филма в столичното кино „Одеон“, където той се излъчваше като част от програмата на София Прайд, а по-късно подобна ситуация имаше и във Фестивален и конгресен център във Варна.

Режисьорът Донт коментира събитията в България по време на речта си, докато приемаше отличието пред парламентаристите и международната аудитория, която следеше събитието онлайн.

„Близо“ с наградата LUX, Снимка: София Филм Фест

„Щастлив съм, че съм режисьор на един от петте филма, които представят всички нас като хора, разказват за всички парадокси, през които минава животът ни, за близостта, за магията, за места, на които можем да преоткрием себе си. Благодаря на всички европейци, които видяха тези филми! Направихме опит да се свържем с всеки член на аудиторията, това беше основната ни цел.

Тази церемония се провежда в един странен за нас момент, защото наскоро две прожекции на филма „Близо“ в България не можаха да се състоят – поради протести. В София имаше хора, които отправяха оскърбления към общността ЛГБТ+ и поради съображения за сигурност трябваше да бъде отменена една прожекция. След няколко дни същото се случи във Варна. Говорим за българска аудитория, която не успя да види филма! Нужно е да знаем какво се случва в една европейска държава, в която филм за нежност между две момчета, внезапно се оказва нещо, което е заплаха за сигурността.“

Наградата LUX се дава от 2007 г. като за първи път победител става Фатих Акин с „На прага на рая“.

Може да харесате още