„Нощни персонажи“ в Нощта на театрите

от Нощни птици

Познати лица от театралното и балетното изкуство стават Нощни персонажи в емблематичен проект на европейската инициатива Нощ на театрите.

Събитието ще се проведе за 11-и път на 18 ноември, като в програмата са включени представления на живо и съпътстващи активности, 5-часов Live Cam, срещи с творци и бекстейдж разходки в различни часове от съботния ден в десетки локации в няколко български града.

Весела Бабинова.Снимка: Флорентин/Цветан Игнатовски

Тази година фотографският прочит е под надслов „Под властта на театъра всяка роля е различно царство“ и представя творците в „светлината“ на театрален сън-колаж, където всеки пресъздава усещането си за вечно живия театър – за необикновената и съкровена връзка между сцената и личния свят, отвъд границите на реалността – през емоции и открития, през смях и осъзнаване, през чувствата.

Теодора Духовникова. Снимка: Флорентин/Цветан Игнатовски

„Нощните персонажи“ за първи път ще бъдат показани само виртуално – на мониторите на метростанциите в София. От 2023 г. Нощта на театрите започва своята Зелена програма за намаляване на въглеродния отпечатък.

Затова и фотосите не са отпечатвани на хартиен носител, а ще се представят единствено в дигитален формат в метрото и онлайн пространството, съобщават организаторите.

Деян Донков. Снимка: Флорентин/Цветан Игнатовски

В новата серия фотографии Диляна Флорентин и Цветан Игнатовски са работили с Марина Младенова и екипите на The Smarts и Shoot.

Изборът на „Нощни персонажи“ са режисьорите Галин Стоев, Явор Гърдев и Антон Угринов, драматургът Александър Секулов и актьорите Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Деян Донков, Теодора Духовникова, Дарин Ангелов, Христо Петков, Владимир Михайлов, Ованес Торосян, Деян Ангелов, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Радина Кърджилова, Константин Еленков, Боряна Братоева, Мартин Димитров, примабалерината Марта Петкова и премиер-солистът Никола Хаджитанев.

Творците пресъздават усещане за вечно живия театър, за връзката между сцената и личния живот, като стигат и отвъд границите на реалността с пресъздадени емоции, осъзнаване на чувствата.

Срещите с творци и разходки зад кулисите ще има в различни часове на деня, в които са включени десетки локации в няколко български града.

Може да харесате още