Ню Йорк грейна с коледната си елха

от Нощни птици

Емблематична е коледната елха пред центъра „Рокфелер“ в Ню Йорк. И тази година тя беше осветена с над 50 000 разноцветни лампички, като я запалиха в сряда вечерта. Това се случи пред погледите на стотици зрители, събрали се за празничната традиция в Ню Йорк, съобщиха международните агенции.

Огромното дърво е 12-тонен и 80-метров норвежки смърч от щата Ню Йорк. То беше украсено с около 8 км LED светлини и с 450-килограмова звезда, покрита с 3 милиона блестящи кристали. На церемонията по откриването в Манхатън пяха Шер, Бари Манилоу, Кели Кларксън и други.

Започнала през 30-те години на миналия век, традицията на нюйоркската коледна елха привлича хиляди посетители в града и това се случва всяка година по време на празничния сезон. Дървото ще свети от 5:00 ч. сутринта до полунощ всеки ден до 13 януари. На 25 декември, на Коледа, елхата ще свети 24 часа.

Полицията предупреди за възможността протестиращи да прекъснат събитието, тъй като неотдавнашни събирания в Ню Йорк привлякоха активисти, които целят да насочат медийното и обществено внимание към войната между Израел и „Хамас“. Видеоклипове, публикувани в социалните мрежи, показаха много протестиращи с палестински знамена, струпани пред сградата на News Corp, която е недалеч от мястото на елхата. В сградата са офисите на Fox News, Wall Street Journal и New York Post. Кадри от мястото на събитието показаха няколко протестиращи, които влязоха в сблъсък с полицията пред медийната компания, но запалването на елхата не беше прекъснато.

Гледайте започването на празничния сезон в Ню Йорк със светлините на елхата му ТУК.

Може да харесате още