„Опенхаймер“ стана най-касовият биографичен филм

от Нощни птици

Филмът на Кристофър Нолан за Дж. Робърт Опенхаймер, бащата на атомната бомба, стана най-касовият биографичен филм на всички времена в световния боксофис.

Така той изпреварва „Бохемска рапсодия“, който държеше рекорда до този момент, предава The Guardian.

Филмът на Кристофър Нолан за Дж. Робърт Опенхаймер, директор на лабораторията на проекта „Манхатън“ в Лос Аламос, в която са разработени първите ядрени оръжия, е надхвърлил 912 млн. долара приходи в цял свят от излизането си по кината на 19 юли, според уебсайта Box Office Mojo.

Филмът „Бохемска рапсодия“, посветен на Фреди Меркюри и групата Queen, е взел над 910 млн. долара след излизането си през октомври 2018 г.

„Опенхаймер“ несъмнено се е възползвал от едновременното му пускане на пазара с „Барби“, още по-голям боксофис хит (понастоящем възлизащ на 1,4 млрд. долара в световен мащаб), като хаштагът #Barbenheimer насърчава посетителите на кината да гледат и двата филма, отбелязва изданието.

„Бохемска рапсодия“ получи значителна помощ от успеха си на наградите, като спечели четири „Оскар“-а, включително за най-добър актьор за Рами Малек, две награди Бафта и два Златни глобуса.

В „Опенхаймер“, в който участва Килиън Мърфи, Малек също има малка роля. Той влиза в образа на ядрения физик Дейвид Л. Хил.

Преди „Бохемска рапсодия“ най-успешният биографичен филм е „Американски снайперист“ за стрелеца от американската армия Крис Кайл (547 млн. долара), излязъл на екран през 2014 г.

Други успешни примери в жанра са кралската драма „Речта на краля“ (484 млн. долара), мюзикълът „Най-великият шоумен“ (435 млн. долара) и криминалната комедия „Вълкът от Уолстрийт“ (406 млн. долара).

Може да харесате още