Опра Уинфри с маслинова клонка в музея във Вашингтон

от Нощни птици

Портрет на Опра Уинфри бе показан във Вашингтон, като в него са използвани символите на старите майстори, но е загатнат неочакваният произход на лилавия цвят, пише BBC.

Официалните портрети имат свойството да задушават духа на своите субекти под тежкия лак на строгата формалност. Те ги задушават със самочувствие. Само някои от малкото нарисувани портрети успяват да изкарат на повърхността на платното някакво подобие на вътрешния живот на изобразения – динамиката, достойнството и устрема, които са поставили хората пред статива на първо място. И това е портретът на Опра, отбелязва изданието.

Образът е в цял ръст и се намира в Националната портретна галерия на „Смитсониън“. Автор е чикагският художник Шон Майкъл Уорън, когото телевизионната водеща избра да поеме поръчката през пролетта на 2021 г.

Впечатляващата картина, която сякаш е уловила Уинфри в мимолетен момент, когато тя препуска през вечнозелена градина в торнадо от лилава тафта, е нещо повече от статична снимка на спонтанна радост, допълва още BBC.

Опра държи маслинова клонка. „Тук маслиновата клонка не е признак на кроткост или капитулация, а сякаш сигнализира за „мир чрез сила“, както обичат да казват предпазливите лидери“, отбелязва още изданието.

Телевизионната водеща е също така уважавана бизнесдама и филантроп. Освен Опра Уинфри, има портрети още на Хариет Тъбман, Ейбрахъм Линкълн, Барак и Мишел Обама.

Може да харесате още