„Паметта на скалите“ в 50 кадъра: изложба на Иво Филипов в помощ на нуждаещите се

от Петя Славова

50 кадъра от малко познати праисторически места и природни феномени от територията на България са събрани в изложбата „Паметта на скалите“, която може да се види до 31 юли включително в Дом на културата, Красно село.

Много от обектите все още са слабо изследвани и остават загадка за историческата наука. Неин автор е киноведът Иво Филипов, който от години живее в Чехия. От 2012 г. се посвещава на фотографията и историята, след което започва активно да снима и експериментира. Пътят му на пътешественик и фотограф го свързва с Фондация „По следите на древните“, в която е съосновател и член на управителния съвет.

„Паметта на скалите“, Снимка: Иво Филипов

Това негово хоби му дава възможност да посети забележителни праисторически обекти, пръснати из територията на страната като във фокуса на обектива му често попадат скално изсечени съоръжения и скали допълнително оформени от праисторическите каменоделци в различни антропоморфни, зооморфни и орнитоморфни изображения.

Идеята за изложбата се появява по време на съвместната му работа с проф. Робърт Шох, Робърт Бовал и покойната вече проф. Ана Радунчева (Саня) – един от доайените на праисторическа археология в България. Според Шох и Бовал праисторическото наследство на страната ни все още не е заело своето подобаващо място като неизменна част от цивилизационното развитие на Стария Континент.

„Паметта на скалите“, Снимка: Иво Филипов

За експозицията Иво Филипов подбира 50 от почти 20 000 кадъра. Обича различните гледни точки, но докато разглежда многобройните снимки, които са едва 15% от всичко, което е направил, се появява и съмнението дали това е най-добрата възможна селекция. След доста проби ситуацията вече придобива перспектива, а Иво сравнява процеса със снимането на филм с много дубли и осъзнава каква хамалогия включва подобна работа.

По време на подреждането на кадрите идват и спомените от местата, които са достатъчно интересни и Иво осъзнава какъв шанс е имал да посети тези изключителни територии и да ги усети в тяхната цялост. „Това е безценно, огромно богатство, което ние не оценяваме, че притежаваме. Концепцията в България преди 89-та година за държавност и за строй е една, след 90-та е друга. Нещата се променят в историята и психологията. Имаме много и най-различни епохи, за съжаление повечето от които тънат в забвение и разруха. Тарашени са и от иманяри, които продават това наследство, а то е важно да бъде видяно и запазено за нас и децата ни“, казва Иво Филипов.

„Паметта на скалите“, Снимка: Иво Филипов

Според него поколението, което е израснало по време на прехода у нас, не е научено да пази и уважава. „В Чехия имат едно Средновековие: всяко село е със замък, църква, часовник и пияница. Това е центъра на историята им и всичко се върти около него. Но хората там се грижат за него и го уважават, защото това са те“, отбелязва той.

По думите му, чехите имат предимно хълмчета, докато в България е много силно изразено праисторическо наследство, което не може да се обходи. Често в Чехия е чувал, че България е малка и бедна страна, в която нищо не се случва, но когато излиза от тук, поглежда ситуацията от друг ракурс и се убеждава, че мантрата „България е малка и бедна“ обслужва друга концепция, от която вероятно някой печели. „Много малко държави имат това, което имаме ние. Всяка държава има природа, която е красива и интересна. В Чехия имат Бохемия, Моравия и Силезия – една равнина, заобиколена от планини. Динамиката е съвсем различна“, обяснява той.

„Паметта на скалите“, Снимка: Иво Филипов

„Ние не се грижим въобще за многото, което имаме, а те се стараят много за малкото, което имат и целият свят се изсипва тук. Прага е една от европейските топ дестинации“, отбелязва още фотографът и се надява, че и у нас ще се появи нужното осъзнаване към културно-историческото наследство и ще бъдат поставени основите на по-адекватно възприемане на мястото на страната в цивилизационното развитие на Стария континент.

„Паметта на скалите“, Снимка: Иво Филипов

„Паметта на скалите“ запечатва изображения и елементи, които са достигнали до модерната ни епоха през няколко хилядолетия, като две от фотографиите показват вече разрушени и заличени петроглифи, които вече не могат да бъдат видени в оригиналния им вид на обектите, към които са принадлежали.

Експозицията все пак идва с цел, която за Иво е особено важна. В социалните мрежи той, както и много други виждат многобройните апели за сериозна помощ. Първо решава приходите от фотографиите му да отидат за построяването на Детската болница, но е наясно, че в този момент проектът изглежда по-скоро замразен и каузата да даде сумата за него, е обречена. Така идва и решението с постъпленията да бъде подкрепен Проект „Светулка“ за подобряване на средата в детските отделения в България на Фондация за доброто.

„Паметта на скалите“, Снимка: Иво Филипов

Проектът цели да промени отношенията и средата в болнично лечение, да мотивира всички страни в процеса на лечение да поставят в центъра детето и неговия най-добър интерес по най-високите стандарти. Заедно с това фондацията има за цел да накара институциите, които имат отношение към детското здравеопазване, да влязат в ролята на добра и загрижена за децата си държава. С изложбата Иво Филипов дава оптималното за този момент, но остава тъгата по видяното – колко много хора се нуждаят от помощ.

Куратор на експозицията е Николета Петкова – културолог и директор на „Исторически музей Стрелча“. Петкова е помощник-ръководител на разкопките на мегалитните комплекси край град Стрелча и участник във всички значими научни експедиции на ЮЗУ Неофит Рилски, Благоевград проведени на територията на праисторическите светилища от територията на високи Западни Родопи, Рила и Пирин планина.

Може да харесате още